Carne de curcan suspectă de virusul gripei aviare, trimisă în depozite din Cluj

Carne de curcan suspectă de virusul gripei aviare, trimisă în depozite din Cluj

Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au efectuat un control în Giurgiu, unde au descoperit carne care ar putea fi contaminată cu virusul gripei aviare.

Produsul s-a comercializat în alte 26 de județe, potrivit Evz.ro. Virusul a izbucnit prima dată în China, țara menținându-și poziția de vector al acestei boli care afectează păsările și omul. Conform statisticilor, 60% dintre oamenii care contactează boala nu supraviețuiesc.

Autoritatea Națională Veterinară a fost notificată de Comisia Europeană (CE), în 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Potrivit notificării, în perioada 4-11 ianuarie, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din Bihor au achiziționat 17.065 kg de carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele erau însoțite de documentele necesare desfășurării activităților de comerț intracomunitar.

În urma verificărilor în cele trei unități, DSVSA Bihor a constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe: Giurgiu, Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Ilfov, Bihor.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării CE.

Reprezentanții DSVSA din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Comenteaza