Casa care stătea să se prăbuşească în Andrei Mureşanu a fost demolată. Un buldozer s-a răsturnat în timpul lucrărilor

Casa care stătea să se prăbuşească în Andrei Mureşanu a fost demolată. Un buldozer s-a răsturnat în timpul lucrărilor
Locuinţa de pe strada Braşov nr. 33 a fost pusă la pământ după ce în urmă cu câteva săptămâni s-a surpat latura sudică a imobilului în timpul unor lucrări de consolidare.

Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj a amendat atât proiectantul, cât şi constructorul. Lucrările de demolare au început ieri dimineaţă, unul dintre utilajele care au lucrat la dărâmarea  zidurilor s-a răsturnat pe o parte. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Conform locuitorilor zonei, imobilul de pe str. Brasov nr. 33 a fost construit în 1934. "În acea vreme nu se făceau studii geotehnice de asemenea anvergură cum se fac azi; este o particularitate a solului din Andrei Mureşanu: există un strat de loes undeva pe la 2 m şi jumătate adâncime; ce este ancorat în el e OK, ce nu poate ajunge în situaţia casei de aici", a spus un vecin.

Casa de pe str. Braşov a intrat în şantier după ce administraţia locală a eliberat beneficiarului (Andra Cadiş, conform panoului de şantier) o autorizaţie pentru intervenţii de primă urgenţă la consolidarea fundaţiei. Proiectantul lucrării este Interproiect Cluj, iar constructor, Deldan Construct. Acum o lună, "s-a primit un apel pe 112 de la o persoană fizică care a semnalat că o casă de pe str. Braşov se prăbuşeşte. Ne-am deplasat la faţa locului. Casa era înclinată şi plină de crăpături. Zona a fost balizată, colegii au stat o oră la faţa locului. A fost prezentă şi o echipă de descarcerare, însă nu a fost cazul ca aceasta să intervină deoarece casa nu era locuită, a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj. Reprezentanţii instituţiei au informat, de asemenea, proiectanţii, după ce au constatat că săpăturile au fost prea adânci.

Potrivit arhitectului-şef al municipiului, Ligia Subţirică, imobilul este într-o zonă protejată, monument istoric. "Li s-a eliberat o autorizaţie după ce au venit cu o expertiză care demonstra că respectiva clădire avea nevoie de consolidări. Casa se află într-o zonă protejată. În actualul Plan Urbanistic General este încadrată ca L3B (zonă de locuinţe cu maxim parter şi două etaje în interiorul perimetrului de protecţie - n. red). Cred că existau trei apartamente în acest imobil. Cei de la Inspecţia în Construcţii decid dacă această casă trebuie demolată, având în vedere situaţia din teren. Oricum, dacă ar fi aşa, ceea ce pot construi în loc depinde de dimesiunile parcelei, de POT şi CUT. Maxim sunt două etaje, cu aviz de la monumente", a declarat Subţirică. Proiectanţii au declarat că este vorba despre un proiect pentru care s-au respectat toate procedurile de avizare. "Ceea ce s-a întâmplat a fost un accident. Demonstrează cât de slabă a fost casa", au menţionat aceştia.

Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, beneficiarul proiectului de pe str. Braşov ar fi Fundaţia Montessori Bucureşti care are o şcoală şi o grădiniţă privată în capitală. Reprezentanţi ai fundaţiei au confirmat în primă fază că deţin un imobil în Cluj, însă că acesta nu este pe numele organizaţiei. Rareş Tudorache, fondatorul Montessori, a declarat că fundaţia deţine o clădire în Cluj-Napoca, însă aceasta este situată pe str. Someşului. Despre imobilul de pe str. Braşov, acesta spune că nu are legătură cu fundaţia sa.

Casa de pe str. Braşov nr. 33 s-a prăbuşit din cauza lucrărilor prost executate de constructori, au constatat specialiştii de la Direcţia Regională în Construcţii Nord-Vest (DRCNV), la sfârşitul lunii trecute. Clădirea monument, pe jumătate scufundată şi plină de crăpături, trebuie demolată, spunea la acea vreme şeful instituţiei, Mihai Lucian Chindlea. Chiar dacă cazul seamănă foarte bine cu practica din capitală a demolării voite a clădirilor istorice, cu autorizaţie, Chindlea nu crede că beneficiarii şi-au dorit demolarea şi de aceea s-au executat lucrări proaste pentru ca imobilul să fie compromis.

Raportul de control şi expertiza realizate de DRCNV atestă că situaţia a fost generată de lucrările prost executate de către constructori. "Noi am dispus desfiinţarea clădirii, în urma expertizei pe care am făcut-o. Nu a fost o vină voită, ci lucrările executate au fost proaste, de aceea imobilul a început să se prăbuşească. Nu cred că asta şi-a dorit beneficiarul. Acum trebuie să obţină autorizaţie de demolare şi să desfiinţeze clădirea. Credeţi-mă, am aplicat şi sancţiuni, tuturor! Şi beneficiarului, şi constructorului şi proiectanţilor", a declarat Chindlea. Acesta nu a precizat care a fost valoarea aceastor sancţiuni.

Comenteaza