Casa Naţională de Pensii: Curtea de Conturi a găsit 1.672 cazuri de incompatibilitate. Cauza: lipsa sistemului informatic

Casa Naţională de Pensii: Curtea de Conturi a găsit 1.672 cazuri de incompatibilitate. Cauza: lipsa sistemului informatic
Curtea de Conturi a depistat unele disfuncţionalităţi la Casa Naţională de Pensii, la momentul controlului fiind 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, instituţia explicând că acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate MMFPS.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) precizează, marţi, că mare parte dintre disfuncţionalităţile semnalate sunt cauzate de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate Ministerului Muncii, cât şi între minister şi celelalte instituţii ale statului.

"Din acest punct de vedere, raportul Curţii de Conturi este argument pentru urgentarea implementării sistemului informatic integrat", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

CNPP precizează că au existat situaţii de CNP-uri eronate din cauza faptului că, anterior anului 2001, evidenţa pensionarilor nu se realiza pe baza acestui mijloc de identificare a persoanelor. După 2001, preluarea în baza de date a sistemului s-a realizat cu mijloace proprii, în special pe baza datelor furnizate de pensionari prin intermediul factorilor poştali, conducând uneori la înregistrarea eronată a componentei numerice a CNP-ului.

"Atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte corectarea CNP-urilor eronate, casele teritoriale de pensii întreprind periodic suprapuneri ale bazelor de date proprii, precum şi cu cele ale autorităţilor competente pentru evidenţa populaţiei, în scopul identificării unor astfel de cazuri, procedând la corectarea datelor, la constatarea debitelor şi la recuperarea sumelor încasate necuvenit", se arată în comunicatul remis marţi seară.

La momentul controlului efectuat de Curtea de Conturi, CNPP menţionează că erau 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, acestea din urmă reprezentând 0,02 la sută din numărul total al pensionarilor aflaţi în plată.

"După dispunerea măsurilor legale, în evidenţa la nivel naţional au mai rămas doar şase cazuri nesoluţionate, pentru restul fiind stabilite debite aflate în curs de recuperare, iar numărul CNP-urilor eronate a scăzut, în decembrie 2011, la 0,01 la sută din numărul pensionarilor în plată", se mai arată în comunicat.

Insitituţia citată aminteşte că legislaţia pensiilor prevede anumite incompatibilităţi în ceea ce priveşte cumulul anumitor categorii de pensii cu venituri de natură profesională, cum ar fi pensiile de invaliditate şi pensiile anticipate şi anticipate parţiale, cazuri în care pensionarii aveau obligaţia să notifice casele teritoriale de pensii şi să opteze pentru unul sau altul dintre cele două venituri şi precizează că Inspecţia Muncii a început o campanie naţională de verificare a modului în care angajatorii respecta Legea 329/2009 privind interzicerea cumulului pensiei cu alte venituri salariale.

Campania se desfăşoară în perioada 14 noiembrie 2011 - 13 ianuarie 2012 iar datele parţiale arată că din 1.844 de unităţi controlate au fost descoperite doar 35 de persoane care continuau să cumuleze pensia cu alte venituri salariale.

 

Comenteaza