Cât câștigă în România soldat profesionist proaspăt angajat

Cât câștigă în România soldat profesionist proaspăt angajat

Dintre candidaţii înscrişi în cadrul primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an, doar 40% au fost admişi, a anunţat luni Ministerul Apărării Naţionale.

În perioada februarie - aprilie s-a desfăşurat prima serie de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an. Aceasta a avut loc în 41 de judeţe şi în Capitală, iar numărul locurilor scoase la concurs a fost de 5093. Au fost înregistraţi 6448 de candidaţi, din care 20% fete.

Potrivit statisticilor prezentate luni de MApN, 24% dintre candidaţi au fost respinşi la evaluarea fizică (prima probă), iar dintre cei rămaşi, 18% nu au trecut de evaluarea psihologică. De asemenea, 12% dintre cei rămaşi au fost respinşi la evaluarea medicală.

Ca urmare a selecției, MApN anunţă că au fost declaraţi admişi 2626 de candidaţi, indicele de admitere (proporţia candidaţilor selecţionaţi din totalul candidaţilor înscrişi) fiind de 40%.

„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, arată Ministerul Apărării.

Conform comunicatului, valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil. Ministerul anunță că a doua campanie de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti este planificată pentru luna mai.

Cât câștigă în România soldat profesionist

MApN prezintă veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă şi normă de hrană) ale soldaţilor/gradaţilor profesionişti, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 şi care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcţie de condiţiile individuale în care îşi desfăşoară activitatea:

-cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3345 lei şi valoarea normei de hrană de 1054 lei);

-cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4711 lei şi valoarea normei de hrană de 1054 lei);

-media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4082 lei şi valoarea normei de hrană de 1054 lei).

„Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale etc., specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale”, precizează MApN.

Comenteaza