Cât trebuie să plătească picaţii de la "bac" ca să susţină examenul

Cât trebuie să plătească picaţii de la
Tinerii care au picat examenul de bacalaureat de două ori trebuie să plătească 230 de lei pentru
a se înscrie la sesiunea din vară.

Absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare care au picat examenul de bacalaureat de două ori vor trebui să plătească o sumă de 230 de lei în cazul în care vor susţine toate probelele, conform Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). La Cluj, anul trecut, au susţinut examenul de bacalaureat 1.022 de persoane din generaţiile anterioare, conform unor date statistice ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

Conform statisticilor ISJ Cluj, la examenul de bacalaureat de anul trecut s-au înscris 5.388 de absolvenţi de liceu, dintre care 1.022 au fost din promoţiile anterioare. Cu toate că s-au înscris la examenul de bacalaureat, 100 din cei 1.022 de absolvenţi de liceu care au vrut să dea examenul de maturitate anul trecut nu s-au mai prezentat la probe. În luna iulie, la examenul de bacalaureat sunt aşteptaţi să se înscrie 5.292 de absolvenţi de clasa a 12-a din promoţia actuală, la care se adaugă 48 de elevi de la ruta progresivă şi învăţământul special. „Taxa pentru cei din promoţiile anterioare care susţin examenul de bacalaureat se plăteşte la centrele de examen", a declarat Andreea Coroian, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj.În cazul în care candidaţii la bacalaureat nu participă la toate probele de examen, aceştia vor plăti doar o parte din suma de 230 de lei, diferenţiat în funcţie de numărul de probe susţinute.

La Grupul Şcolar „Alexandru Borza" au susţinut examenul de bacalaureat, anul trecut, 60 de absolvenţi din promoţiile anterioare, iar unul dintre aceştia a dat examenul la matematică pentru a unsprezecea oară. „Taxa pe care trebuie să o plătească cei care şi-au picat bacul de două ori este de 230 de lei pentru şase probe. Dacă candidaţii au luate trei sau patru probe, ei plătesc taxa numai pentru probele pe care nu le-au luat, respectiv 38 de lei pentru o probă de examen", a declarat Delia Chelaru, secretara şefă a Grupului Şcolar „Alexandru Borza". Majoritatea celor din promoţiile anterioare, care se înscriu la bacalaureat, au picat examenul de mai multe ori. „50-55% dintre cei din promoţiile anterioare plătesc taxa pentru o probă, două sau, chiar, toate şase. Pentru cei care dau bacul, din promoţiile anterioare, se recunosc notele de la probele susţinute începând din anul 2003. Dacă sunt dintr-o promoţie mai veche de anul 2003, ei trebuie să dea toate probele de examen", a explicat Chelaru. Conform statisticilor unităţii de învăţământ, anul trecut au existat 60 de absolvenţi din promoţiile anterioare care s-au înscris la examenul de bacalaureat. „Dintre cei 60 de absolvenţi înscrişi la bacalaureat din promoţiile anterioare, 36 au plătit taxa. În cazul celor de la liceele particulare, ei trebuie să plătească taxa integral", a precizat Delia Chelaru.

La Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau", în fiecare an, există o serie de foşti elevi care plătesc taxa pentru a putea susţine bacalaureatul. „În fiecare an sunt elevi din generaţiile anterioare care plătesc această taxă. Nu am făcut niciodată o statistică, dar sunt puţini. Sunt din generaţii care au dat bacul mai demult", a declarat Ioana Oltean, director adjunct al Liceului Tehnic „Edmond Nicolau".

Când are loc examenul de bacalaureat

Înscrierea pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat din vară va avea loc în perioada 27-31 mai, iar prima probă a examenului de evaluarea compentenţelor de comunicare în limba română are loc între 10 şi 12 iunie, proba de competenţe lingvistice în limba maternă va avea loc între 12 şi 14 iunie,evaluarea competenţelor digitale se va susţine între 17 şi 21 iunie, iar cea pentru evaluarea competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională va fi între 25 şi 28 iunie. Practic, probele scrise ale bacalaureatului încep în 1 iulie cu proba de limba şi literature română, în 2 iulie va avea loc proba de limba maternă, în trei iulie este programată proba obligatorie a profilului, iar proba la alegere a profilului şi specializării va fi susţinută în cinci iulie. Candidaţii la examenul de bacalaureat vor afla ce note au obţinut în opt iulie.

 

 

Etichete
Comenteaza