Catalonia, în faţa unui nou hop pe 21 decembrie

Catalonia, în faţa unui nou hop pe 21 decembrie
Carles Puigdemont, fostul lider al Cataloniei, a cerut, sâmbătă, Spaniei şi Uniunii Europene să respecte rezultatul alegerilor regionale ce vor avea loc la 21 decembrie, adăugând că Madridul va trebui să renunţe la controlul direct asupra Cataloniei.

În cadrul unui discurs susţinut în oraşul belgian Oostkamp, situat la câţiva kilometri de Bruges, Puigdemont a declarat că votul din 21 decembrie este cel mai important din toată istoria Cataloniei.

"Veţi accepta rezultatul alegerilor din 21 decembrie, dacă tabăra pro-independenţă va câştiga? Vă asumaţi că veţi renunţa la controlul direct asupra regiunii? Noi, catalanii, am demonstrat că avem capacitatea şi dorinţa de a deveni un stat independent. Şi la 21 decembrie trebuie să confirmăm acest deziderat", a declarat Puigdemont în faţa a câteva sute de susţinători care scandau "Puigdemont, preşedintele nostru".

"Pe 21 decembrie trebuie să spunem Madridului, Uniunii Europene şi tuturor celor care au susţinut ca Guvernul să preia controlul asupra regiunii că democraţia în Catalonia nu trebuie subminată. Niciodată nu se va mai întâmpla asta în Catalonia", a adăugat fostul lider catalan.

Lideri încarceraţi sau exilaţi ai mişcării separatiste din Catalonia, precum Carles Puigdemont sau Oriol Junqueras, au fost incluşi pe listele electorale în vederea alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie.

La sfârşitul lunii octombrie, guvernul de la Madrid a decis dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declaraţie de independenţă. Premierul Mariano Rajoy a anunţat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituţională.

 

Comenteaza