Căutările directorului APIA Cluj, dispărut în Beliş, oprite

Căutările directorului APIA Cluj, dispărut în Beliş, oprite

Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj şi scafandrii militari din cadrul Forţelor Navale Române au oprit căutările directorului APIA Cluj, dispărut în Beliş.

"De la început, această misiune s-a anunțat a fi dificilă, pentru că a presupus derularea căutărilor în mediu subacvatic pe o suprafață foarte mare, întrucât nu a fost cunoscut locul unde persoana dispărută a căzut în apă. Lacul Beliș-Fîntănele este cel mai întins din județul Cluj, iar în zona de căutare există adâncimi care depășesc 40m, nefiind, totodată, de neglijat elementele de risc și dificultățile pe care le-au întâmpinat scafandrii Forțelor Navale și ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo", transmite ISU Cluj. 

Dificultăţile acţiunii de căutare:

- adâncimi care variază subit și peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40m,
- diverse resturi materiale din mediul subacvatic (bușteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului),
- straturile variabile de nămol existente pe fundul lacului.


"Forțele și mijloacele implicate în căutările din primele zile au cuprins, pe lângă pompierii prezenți în fiecare zi, forțe ale Inspectoratului Județean de Poliție și ale Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo. Dispozitivul de căutare a fost mărit în ultimele patru zile prin sprijinul a 26 de militari din cadrul Centrului 39 Scafandri. Misiunea a implicat în aceste ultime zile 18 pompieri militari din cadrul ISU Cluj și ISU Mureș, precum și 13 mijloace tehnice și autospeciale, dintre care patru bărci (una dotată cu echipament sonar), o ambulanță de prim-ajutor SMURD și o autospecială pentru tratamente hiperbarice şi oxigenoterapie din cadrul ISU Mureş, care a asigurat intervenția rapidă în cazul unui incident suferit pe timpul scufundărilor la mari adâncimi", mai arată ISU Cluj.

Şi scafandrii militari din cadrul Forţelor Navale Române au încheiat luni seară misiunea de căutare a directorului APIA Cluj, fără a reuşi găsirea acestuia. Marţi dimineaţă, scafandrii s-au întoars la Constanţa şi îşi vor relua misiunile obişnuite.

Directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, a fost căutat încă din 21 iulie 2018, după ce se presupune că ar fi căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, în apropiere de baraj. În barcă, echipajele de intervenţie au găsit ochelarii de vedere, telefonul mobil, haine, vesta de salvare şi mai multe sticle de alcool, goale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea că Zaharia se afla la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană. La scurt timp, Zaharia a luat barca şi a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac.

"A luat şi vesta de salvare, pe care nu a pus-o însă pe corp. Un cetăţean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările. Din informaţiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieţi, ci despre găsirea unui cadavru", declara ministrul Daea.

Adrian Zaharia, în vârstă de 40 de ani, a ocupat postul de director al APIA Cluj din ianuarie 2013. Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări la APIA Cluj, în ultimii ani, din cauza plângerilor unor angajaţi ai instituţiei.

Comenteaza