Foto Caz șocant! Clujeancă, rănită și cu atac de panică, recuperată de salvamontiști după ce a fost lăsată pe munte de prieteni

O clujeancă a cerut ajutorul salvamontiștilor, după ce s-a accidentat într-o drumeție și a fost lăsată în urmă de grupul din care făcea parte. 

Salvamontiștii din Neamț au povestit despre o intervenția la care au fost solicitați în Ceahlău și au explicat de ce principiul "no man left behind" e regulă de aur pe munte:

„Apel 112 în jurul orei 19:30. Accidentul undeva între Șeaua Muntelui și Morminte. Persoana de sex feminin a suferit un traumatism de membru inferior, din Cluj, atac de panică etc. Intervenția 1 o găsește în zona La Morminte singură. De ce singură, când făcea parte dintr-un grup? Fiindcă înaintea de producerea accidentului a rămas în urmă și nimeni din grup nu s-a gândit să o aștepte ”, au povestit cei de la Salvamont Neamț.

Aceștia au explicat de ce aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face cei care merg în drumeții pe munte.

„O greșeală impardonabilă care precede în multe cazuri unui accident, deseori cu urmări grave. Starea victimei fizică, dar și psihică este oricum alterată de primele semne ale epuizării. Aceasta se trezește deodată singură în imensitatea indiferentă, iar frumusețea incomensurabilă a munților se transformă odată cu venirea serii într-un coșmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienței, conștientizarea faptului că nu ești echipat și pregătit pentru asemenea provocări lasă loc încet, dar sigur panicii, dușmanul cel mai de temut în situații de criză. Panica îți anulează instinctul de conservare, îți întunecă judecata și te face să iei decizii periculoase și să acționezi fără discernământ. De aici, până la producerea inevitabilului este doar o chestiune de timp.  Celebrul concept No man left behind (nimeni nu este lăsat în urmă) ar să fie însușit bineînțeles la nivel de percepție și educație de toți care lucrează în echipă și fac drumeții împreună”, au scris salvamontiștii nemțeni, într-o postare pe rețelele de socializare.

Comenteaza