Cazul „Cenuşăresului”. Crima şocantă din 2001, povestită de Herdea Rus

Cazul „Cenuşăresului”. Crima şocantă din 2001, povestită de Herdea Rus
Recentul autodenunţ în cazul uciderii Evei Andreea Demeter a scuturat praful de pe acest caz. Fostul şef al direcţiei de investigaţii criminale din cadrul IPJ Cluj, Ioan Herdea Rus, acuzat că a sustras probe pentru a-l incrimina pe Florin Bodrog, a povestit pentru ZIUA de CLUJ cum s-au întâmplat lucrurile în urmă cu aproape 14 ani.

Ioan Herdea Rus are 60 de ani acum şi este pensionar, dar unul activ. A fost obişnuit cu activitatea intensă şi nu poate renunţa la ea nici acum. Fostul poliţist ţine minte cazul uciderii Evei Andreea Demeter de parcă a fost ieri, chiar dacă au trecut 13 ani de atunci, aproape 14. Din capul locului, respinge acuzaţiile că ar fi sustras probe şi este dispus să răspundă la orice întrebări ale unor anchetatori.

Cazul „Cenuşăresului": „Greu, interesant, tragic"

Herdea Rus povesteşte că totul s-a întâmplat în primăvara anului 2001. Era ora 5 dimineaţa când cineva a urmărit-o pe Eva Andreea Demeter în liftul blocului unde aceasta locuia, pe strada Aurel Vlaicu, şi a ucis-o. ZIUA de CLUJ l-a botezat "cazul Cenuşăresului", pentru că ucigaşul şi-a pierdut în scara blocului talpa de la un pantof. Ioan Herdea Rus spune că talpa avea numărul pe care îl poartă Florin Bodrog, bărbatul încarcerat pentru uciderea fetei. Lucrurile nu au mers însă uşor. „A fost un caz greu, interesant, tragic. La ora 5 dimineaţa nu era nici ţipenie de om pe stradă, aşa că nu aveam de unde să luăm martori. Fata a fost lovită puternic şi a făcut hemoragie, dar ea putea scăpa. A avut ghinion că a căzut pe spate şi s-a înecat cu propriul sânge", îşi aminteşte fostul poliţist. Acesta spune că Florin Bodrog s-a autodenunţat după circa un an.

„Autodenunţul a fost o surpriză, erau alţii bănuiţii"

O crimă cu autor necunoscut putea fi aceasta, spune fostul comandant de poliţie. A apărut însă autodenunţul lui Bodrog, care era cunoscut de poliţişti pentru câteva furturi minore. „A venit după aproximativ un an acest autodenunţ şi a fost o surpriză, alţii erau bănuiţii. Ne-a povestit că a urmărit-o pe fată, pentru că a vrut să se împrietenească cu ea. A urcat în lift şi a intrat în vorbă cu ea, iar aceasta l-ar fi jignit. De aceea ar fi lovit-o. I-a furat poşeta, dar a adăugat că i-ar fi sustras şi un lănţişor de la gât, însă acest lucru nu s-a confirmat", a dezvăluit poliţistul.

Herdea Rus spune că Bodrog a ajuns la Penintenciarul Gherla şi de acolo a pornit o avalanşă de autodenunţuri. A recunoscut crime din Bucureşti, Arad, Braşov, iar unele nici nu avea cum să le comită.

Tot un autodenunţ a învolburat apele şi la începutul acestui an. Adrian Pop, de 30 de ani, care deci ar fi avut 17 ani la momentul crimei, a declarat că el este vinovatul. „Poate e şi acesta un scenariu. Au dat o pâine de mâncat la presă", şi-a dat cu părerea fostul poliţist.

Bodrog i-a ameninţat pe părinţii fetei din închisoare

Ioan Herdea Rus spune că Florin Bodrog a făcut rost, în închisoare, de numărul de telefon al părinţilor Evei Andreea Demeter şi i-ar fi sunat de mai multe ori. „Nu ştiu cu ce i-a ameninţat, dar oamenii aceia s-au mutat din blocul unde s-a comis crima. Şi pentru că îi suna Bodrog, dar şi pentru că nu mai putea urca în liftul în care a murit fiica lor", a rememorat poliţistul.

Comenteaza