Cazul “Mită la radar”: de ce au fost eliberaţi poliţiştii

Cazul “Mită la radar”: de ce au fost eliberaţi poliţiştii
Cei şase poliţişti de la Serviciul Rutier Cluj reţinuţi săptămâna trecută de procurori pentru luare de mită au fost puşi în libertate de Tribunalul Cluj pentru că sumele pe care le-ar fi primit erau mici, iar faptele aveau o frecvenţă sporadică.

Tribunalul Cluj a respins propunerea de arestare a celor şase poliţişti reţinuţi săptămâna trecută de procurori, sub acuzaţia de luare de mită, pentru că judecătorul a considerat că gravitatea faptelor este una "medie". Prin urmare, aceştia ar trebui să fie cercetaţi în stare de libertate, întrucât nu prezintă pericol social ridicat. În plus, probele anchetatorilor nu se referă la faptele concrete pentru care au cerut arestarea preventivă.

Agenţii de la poliţia rutieră Ioan Mureşan, Radu-Mihai Mureşan, Adrian-Vasile Sucală, Victor Soran, Dan-Dorin Alb şi Cătălin Lupaş au fost percheziţionaţi şi reţinuţi în 15 martie în urma unei anchete a Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Alături de cei şase au mai fost acuzaţi doi poliţişti, Rareş Ciprian Todoruţ şi Tudor Alin Mânzat, fără a fi reţinuţi, pentru complicitate la luare de mită.

În aceeaşi zi, la orele serii, cei şase agenţi au fost prezentaţi în faţa Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă, însă, după audieri şi pledoarii care s-au prelungit până la ora 4:00 dimineaţa, judecătorul Marius Lupea a decis că aceştia nu prezintă pericol social în aşa măsură încât să se impună arestarea lor. În schimb, cei şase sunt obligaţi să nu părăsească ţara timp de 30 de zile şi nu au dreptul să mai deţină arme.

"Din amploarea relativ redusă a activităţii infracţionale desfăşurată de inculpaţi, relevată de perioada scurtă de timp pe care s-a derulat această activitate (aproximativ două luni), de numărul redus de acte de luare de mită comise de aceştia (între 2 şi 7 astfel de acte de luare de mită), de sumele de bani relativ mici (de ordinul zecilor sau sutelor de lei) pretinse ori aceptate de inculpaţi pentru a nu proceda la sancţionarea contravenţională a unor contravenineţi (persoane care de cele mai multe ori provoacă acest comportament infracţional, prin iniţiativa de a se "înţelege" cu poliţiştii pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional), din împrejurarea că odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale inculpaţii au fost puşi la dispoziţie (neexistând astfel în mod obiectiv posibilitatea comiterii unor fapte similare de către inculpaţi, în situaţia în care ar fi cercetaţi în stare de libertate), din circumstanţele personale şi familiale ale inculpaţilor reies probe că lăsarea lor în libertate nu poate prezenta un pericol concret pentru ordinea publică", se arată în motivarea respingerii solicitării procurorilor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au atacat sentinţa cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

Cei şase poliţişti de la Serviciul Rutier - Biroul Drumuri Naţionale au fost acuzaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj că au luat mită de la şoferi pentru a nu-i sancţiona. Sumele ar fi cuprinse între 10 euro şi 100 de lei, iar în anumite cazuri e vorba de 200, 300 şi 700 de lei. Astfel, în cazul agentului Ioan Mureşan, s-a reţinut că în cursul zilei de 30 ianuarie 2012, în timp ce efectua serviciul cu împreună cu Victor Soran, a pretins şi a acceptat plata sumelor de 50 de lei, 50 de lei şi 10 euro de la participanţi la traficul rutier, fără a întocmi forme de sancţionare contravenţională. În mod similar, spun procurorii, în cursul zilei de 31 ianuarie 2012 a acceptat plata sumelor de 200 şi 700 de lei de la alţi şoferi, iar în 9 februarie 2012, când era de serviciu împreună cu Victor Soran şi Rareş Ciprian Todoruţ, a acceptat primirea sumei de 300 de lei. Ioan Mureşan are 52 de ani, are o vechime de 28 de ani ca poliţist, iar situaţia sa familială este una nefericită, soţia sa şi unul dintre copiii săi suferind de o boală gravă. În apărarea sa, avocata Mihaela Mocean a invocat faptul că denunţurile făcute de participanţii în trafic, prezentate ca dovezi de procurori, au fost făcute în 2011, ceea ce nu duce decât la lipsa probelor pentru o eventuală arestare.

În cazul celui mai tânăr dintre poliţiştii reţinuţi, Radu-Mihai Mureşan, în vârstă de 25 de ani, se precizează că ar fi luat în 1 februarie 2012, când era de serviciu împreună cu Mânzat, un bax cu 24 de cutii de bere, iar în cursul nopţii de 27 sprepe 28 ianuarie a acceptat 50 de euro şi 50 de lei, fiind în tură cu agenţii Soran şi Todoruţ. Al treilea inculpat, Victor Soran, este acuzat de luarea mitei când era de serviciu cu Ioan Mureşan, Radu-Mihai Mureşan şi Rareş Ciprian Todoruţ. În cazul lui Dan-Dorin Alb, s-a reţinut că în 29 ianuarie 2012, când era de serviciu cu Adrian-Vasile Sucală, a primit suma de 100 de lei de la un cetăţean italian, iar de la alţi doi şoferi tot câte 100 de lei. Procurorii spun că Alb a mai primit în 6 februarie suma de 50 de lei, iar în 10 februarie 100 de lei. Adrian Sucală este acuzat de aceleaşi fapte ca poliţistul Alb, cei doi fiind de serviciu împreună la datele precizate de procurori. În cazul agentului Cătălin Lupaş, singurul care nu a dat declaraţii în faţa judecătorului, este vorba de sumele de 50 de lei şi 20 de euro, pe care le-ar fi primit când era în tură cu Sucală.

Principalele probe ale procurorilor sunt înregistrările audio-video ale convorbirilor purtate în mediul ambiental de către poliţişti, între ei, dar şi cu alte persoane, în interiorul unei maşini dotate cu radar, pe care lucrau agenţii, denunţurile formulate de şapte persoane şi interceptările telefonice autorizate de Tribunalul Cluj. Însă aceste probe nu se referă direct la infracţiunile de luare de mită pentru care s-a cerut arestarea preventivă a poliţiştilor, se precizează în motivarea instanţei. Prin urmare, nu se poate vorbi de un flagrant al ofiţerilor DGA. În legătură cu acest aspect, avocatul Anatol Pânzaru, care l-a reprezentat pe agentul Sucală, a spus că "la dosar nu există dovezi din care să reiasă că urmărirea penală ar putea fi influenţată dacă inculpatul ar fi cercetat în stare de liberate, cu atât mai mult cu cât nu s-a reuşit identificarea vreunei persoane care ar fi dat mită". Astfel, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, denunţurile au fost făcute în 2011, iar faptele de care sunt acuzaţi poliţiştii sunt din 2012.

Unii şoferi instigă poliţiştii la luare de mită

În încheierea penală a Tribunalului Cluj se arată că "de cele mai multe ori participanţii la traficul rutier, care încalcă regulile de circulaţie, sunt cei care au un rol esenţial în proliferarea acestui fenomen infracţional, oferind agenţilor de poliţie sume de bani sau alte bunuri (cum este în speţă baxul de bere) pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional". Totodată, judecătorul precizează că "trebuie avut în vedere şi scopul măsurilor preventive, acesta nefiind nicidecum acela de a da un exemplu negativ altor persoane tentate să adopte un astfel de comportament antisocial sau de a aplica o corecţie inculpaţilor bănuiţi de comiterea unor astfel de fapte (acestea fiind specifice pedepsei, conform dispoziţiilor art. 136, aliniat 1, Cod de procedură penală), ci buna desfăşurare a procesului penal".

 

 

Etichete
Comenteaza