Cazul tânărului pictor condamnat la Cluj pentru 35 de grame de frunze de coca. Vroia să le transforme-n artă

Cazul tânărului pictor condamnat la Cluj pentru 35 de grame de frunze de coca. Vroia să le transforme-n artă

Tânărul pictor Matei Păcurar a fost condamnat la 3 ani, 2 luni și 10 zile de închisoare în primă instanță, pentru că în urmă cu trei ani a adus din Argentina patru pliculețe cu frunze de coca pe care voia să le folosească în arta sa.

Matei Păcurar este pictor și a studiat îndeaproape ficușii înainte să-l vadă pe cel mai frumos dintre ei într-un parc din capitala argentiniană. În 2017 a umplut un perete din spațiul experimental „Launloc” din Cluj-Napoca cu un puzzle care descompune și recompune obsesiv și poetic aceeași plantă – printre cele nouă tablouri, o pânză cu frunze de ficus pictate cu tușe de ulei aprins și o placă de beton întipărită cu nervurile frunzelor.  Interesul pentru plante și pasiunea lui Matei pentru a le reda în pictură a început cu trei ani înainte de a păși ca student Erasmus pe străzile din Buenos Aires.

Nu luase niciodată în viața lui nici măcar o amendă. Planul, susține Matei, era să lipească frunzele de coca pe o bucată de pânză pentru lucrarea sa de disertație. Mai multe AICI!

Comenteaza