CCR a respins sesizarea lui Ciolacu şi Meleşcanu pe Legea bugetului de stat

CCR a respins sesizarea lui Ciolacu şi Meleşcanu pe Legea bugetului de stat

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea lui Marcel Ciolacu şi a lui Teodor Meleşcanu privind procedura de adoptare a bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului.

Guvernul a transmis Curţii Constituţionale punctul de vedere privind conflictul juridic de natură constituţională sesizat de Parlament privind adoptarea legii bugetului prin angajarea răspunderii de către Executiv.

Instituţia a invocat o decizie a CCR care arată că angajarea răspunderii are în vedere adoptarea "în condiţii de maximă celeritate" a unor măsuri urgente dintr-un domeniu de maximă importanţă.

Totodată, Executivul a argumentat că parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul de lege dar şi să depună o moţiune de cenzură.

Guvernul a susţinut că nu există un conflict juridic de natură constituţională generat de procedura angajării răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare în temeiul art.114 din Constituţie.

Curtea Constituţională a fost sesizată de preşedinţii celor două Camere ale Legislativului cu privire la posibilul conflict juridic dintre Guvern şi Parlament pe legea bugetului de asigurări sociale şi legea bugetului de stat pe anul 2020. Până pe 10 ianuarie părţile implicate în conflict au trebuit să transmită punctele de vedere.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, pe 23 decembrie 2019, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 şi pe Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Comenteaza