Ce afaceri merg bine la Cluj după creșterea prețului la aur

Ce afaceri merg bine la Cluj după creșterea prețului la aur
ziuadecj.ro a făcut un tur al caselor de amanet din Cluj şi a aflat că românii au amanetat în ultima săptămână cu un sfert mai multe bijuterii faţă de întreaga lună. Cauza: preţul aurului a crescut brusc!

Aurul a atins în această săptămână noi plafoane maxime, ajungând până la 1.600 de dolari pe uncie. ziuadecj.ro a vorbit cu aurarii pentru a afla cum au fost influenţaţi românii de această creştere pe care a înregistrat-o metalul preţios.

„Este cea mai mare creştere a preţului la aur din 2007 încoace, iar acest lucru se face simţit", ne-au confirmat specialiştii. „Pentru noi cotele atinse de aur sunt benefice, din păcate, nu este la fel şi pentru cetăţenii români, care, afectaţi de criză, îşi vând majoritatea bijuteriilor", spun angajaţii caselor de amanet.

La intrarea într-o casă de amanet, o femeie de circa 60 de ani îşi numără cu atenţie banii. „Am amanetat verigheta, pentru că sunt văduvă de şapte ani, iar pensia nu îmi ajunge pentru toate necesităţile. Nu aş fi făcut acest lucru, dar am profitat de faptul că aurul s-a scumpit şi am decis că mi-ar prinde bine nişte bani în plus", ne-a împărtăşit aceasta.

Aurarii din centrul Clujului spun că nu au mai avut asemenea vânzări de acum patru ani, când s-a triplat preţul la aur. Potrivit lor „mulţi clujeni sunt de acord să ne dea nouă bijuteriile, pentru că dacă li se oferă o sumă bună, puţini sunt cei care se mai gândesc la o recuperare a bunului, fapt pentru care nu îi prea interesează dacă le dau la amanet sau le vând. Important e să primească o ofertă avantajoasă".

Am fost curioşi să aflăm ce alte obiecte obişnuiesc să amaneteze clujenii şi am aflat că acest lucru depinde de nevoia financiară a fiecăruia. „O perioadă luam şi telefoane, dar multe dintre ele nu sunt autentice, aşa că acum nu mai primim. Mulţi amanetează LCD-uri sau altă tehnică costisitoare". Din cauza faptului că nu sunt valorificate şi se oferă un preţ foarte mic, majoritatea românilor nu mai amanetează tablouri autentice sau obiecte de artă, cum obişnuiau acum câţiva ani.

Potrivit amanetarilor, în ultima săptămână s-au amanetat bijuterii cu o valoare cuprinsă între 16.000 şi 83.000 de lei.

 

Comenteaza