Ce au făcut procurorii anticorupţie ai MAI în 2012, în Cluj: 110 persoane cercetate, 10 rechizitorii

Ce au făcut procurorii anticorupţie ai MAI în 2012, în Cluj: 110 persoane cercetate, 10 rechizitorii
Aproape 100 de activităţi preventive, cu 2.200 de persoane implicate, acestea sunt cifrele activităţii de anul trecut a procurorilor anticorupţie de la Direcţia Generală Anticorupţie a MAI în Cluj, conform unui bilanţ publicat azi.

Una din componentele activităţii Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj în anul 2012 a fost reprezentată de activitatea de combatere a faptelor de corupţie în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la parchet 88 lucrări penale, transformate ulterior în dosare penale, 67 dintre acestea fiind din sesizarea proprie a Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj. Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj au organizat şi au efectuat în baza delegării procurorului competent cinci acţiuni de constatare a infracţiunii flagrante. Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către poliţia judiciară a Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 14 dosare.

În ceea ce priveşte soluţiile dispuse, au fost emise zece rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată de către structurile de Parchet. "Analizând modalitatea de soluţionare a totalului dosarelor penale instrumentate de cadrele Serviciului Judeţean anticorupţie Cluj, se constată că, în 10 dintre acestea faptele sesizate au fost confirmate prin trimiterea în judecată a persoanelor vinovate", arată bilanţul DNA Cluj.

Procurorii au făcut cercetări cu privire la 110 persoane, din care 41 personal al MAI. Ca urmare a activităţilor procedurale derulate, au fost învinuite 21 persoane, iar 10 dintre acestea provin din cadrul ministerului, având una funcţie de conducere şi 9 funcţie de execuţie.


Ppentru fapte de corupţie au fost învinuite opt cadre al ministerului şi 2 pentru alte fapte. Au fost puse sub inculpare 23 persoane, dintre care 9 persoane din cadrul ministerului, una având funcţie de conducere şi 8 de execuţie, din care 7 pentru fapte de corupţie.

În dosarele penale instrumentate la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj, procurorii de caz au dispus reţinerea a şase persoane puse sub învinuire, dar instanţele de judecată au hotărât cercetarea acestora în stare de libertate. Toate cele şase persoane puse sub învinuire fac parte din MAI.  Totodată, asupra a 15 persoane cercetate s-au dispus alte măsuri preventive, cum ar fi interdicţia de a părăsi ţara.

La începutul anului trecut cadrele Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj desfăşurau activităţi procedurale în 7 delegări emise de procurorii de caz. Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor procurorii de caz au emis, pe parcursul anului 2012, 96 delegări din care 9 de către structuri ale D.N.A. şi 87 de la alte unităţi ale Ministerului Public. Au fost soluţionate 91 delegări în perioada de referinţă.

Persoanele care doresc să sesizeze fapte de corupţie se pot prezenta în audienţă la biroul din sediul Instituţiei Prefectului judeţului Cluj, Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 58, Cluj-Napoca, camera 2M, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12-15 sau în fiecare luni, în cadrul programul de relaţii cu publicul, unde pot depune sesizări în Registrul de petiţii şi sugestii. Cetăţenii pot sesiza fapte de corupţie ale personalului M.A.I. la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj de pe strada Decebal 26, camera 20-21, în clădirea Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, sau la linia gratuită anticorupţie a D.G.A., 0800.806.806.

Comenteaza