Ce au găsit poliţiştii în urma percheziţiilor în dosarul de evaziune şi spălare de bani de peste un milion de euro

Ce au găsit poliţiştii în urma percheziţiilor în dosarul de evaziune şi spălare de bani de peste un milion de euro
În urma celor doisprezece percheziţii efectuate marţi de poliţiştii clujeni în Cluj şi Bihor la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani prin tranzacţii cu fructe şi legume, poliţiştii clujeni au reţinut pentru 24 de ore doi bărbaţi şi au confiscat mai multe televizoare, respectiv mai multe tone de fructe.

Activităţile poliţiştilor au vizat şase persoane bănuite că, în perioada 2012-2014, prin intermediul unor societăţi comerciale, ar fi importat fructe şi legume, cu precădere banane, din spaţiul intracomunitar, pe care le-ar fi comercializat pe teritoriul României, fără a înregistra toate operaţiunile comerciale în evidenţa contabilă, cauzând un prejudiciu de peste un milion de euro.

Sumele de bani sustrase de la plata taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea sursei impozabile, ar fi fost investite în diverse bunuri pentru a le da o aparenţă licită, susţin poliţiştii.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj trei persoane, două dintre ele fiind reţinute pentru 24 de ore pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Totodată, au fost ridicaţi, în vederea continuării cercetărilor, peste 100.000 de lei, 3.200 de euro şi circa 400.000 de forinţi. De asemenea au fost luate şi documentele contabile şi tehnica de calcul.

În vederea recuperării prejudiciului creat a fost aplicat sechestru asigurator asupra a 24 de televizoare LCD, găsite într-un sediu social, iar peste 35.000 de kg de banane, în valoare de peste 130.000 de lei, au fost confiscate.

"Trei femei şi trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, toţi din Cluj-Napoca, au fost conduşi la sediul IPJ Cluj, pentru audieri. Doi dintre aceşti bărbaţi, de 39, respectiv de 47 de ani, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală, în formă continuată", au precizat poliţiştii.

La acţiune au fost angrenaţi 60 de poliţişti din cadrul structurii de investigare a fraudelor, poliţişti criminalişti şi luptători din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale ale inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj şi Bihor.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Comenteaza