Ce buget au românii de Paşte şi cum petrec sărbătorile SONDAJ

Ce buget au românii de Paşte şi cum petrec sărbătorile SONDAJ
Cei mai mulţi dintre români alocă câteva sute de lei pentru Paşte. Starea de spirit a populaţiei în preajma sărbătorilor pascale este una de optimism moderat.

 

Românii rămân tradiționaliști în privinţa obiceiurilor pe care le au legate de Învierea Domnului. Acestea sunt concluziile ce rezultă dintr-un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), condus de sociologul clujean Vasile Dâncu, realizat în aprilie.

La întrebarea „Credeţi că în România lucrurile merg într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită?", 50% dintre respondenţi cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită, în timp ce la polul opus, 40% dintre ei cred că direcţia este bună.

Dacă vom compara aceste procente cu cele ale anilor trecuţi, ele sunt pozitive. De exemplu, în 2013, într-un studiu similar, 69% dintre participanţii la sondaj apreciau că ţara merge într-o direcţie greşită, iar în 2012 chiar 76% credeau acest lucru.

Totuşi, în comparaţie cu explozia de optimism de după victoria lui Klaus Iohannis, din 16 noiembrie 2014, când 55% dintre cei chestionați declarau la acel moment că direcția este una pozitivă (fiind primul moment după mulți ani în care indicatorul de direcție a fost evaluat în termeni pozitivi), acum se observă un trend descendent al încrederii în evaluarea drumului pe care merge România. Martie 2015 a fost ultima lună în care 49% din populaţie, potrivit cercetării IRES, evalua direcţia României ca fiind una bună, după care, în aprilie, raportul s-a inversat, iar direcţia este considerată din nou una greşită de către cei mai mulţi conaţionali.

Din punct de vedere financiar, cei mai mulţi dintre cei care au răspuns la întrebări (39%) spun că banii le ajung în acest an să cumpere toate cele necesare pentru Paşte, urmaţi de cei care spun că le ajung dacă se restrâng puţin cu cumpărăturile (30%), şi de cei care spun că banii nu le ajung şi că vor trebui să renunţe la multe produse (19%).

Întrebaţi care este bugetul familiei pentru sărbătorile de Paşte de anul acesta, 41% au răspuns că între 100 şi 500 de lei, 23% au spus că între 500 de lei şi 1000 de lei iar 11% afirmă că vor aloca pentru sărbătorile de Înviere între 1000 şi 1500 de lei.

Un procent foarte mare dintre respondenţi (87%) afirmă că sunt persoane religioase şi că cei mai mulţi (74%) merg la biserică. E adevărat, cei mai mulţi (44%) spun că merg de câteva ori pe lună la biserică, urmaţi de cei care susţin că merg doar la sărbătorile importante (18%).

Potrivit sondajului IRES, 99% dintre români declară că sărbătoresc Paştele, iar 80% spun că obişnuiesc să participe la slujba de Înviere şi că merg să ia paşti. La slujba religioasă din Duminica de Paşte merg ceva mai puţini români (61%).

82% dintre cei chestionaţi afirmă că vor petrece sărbătorile pascale acasă, 11% vor sta acasă dar vor face vizite, în timp ce doar 4% vor merge în excursie, cei mai mulţi în ţară. Românii se declară ospitalieri şi de data aceasta, 66% afirmă că vor primi musafiri de Paşte.

O tradiţie importantă de Paşte, vopsitul ouălor, va fi respectată cu sfintenie şi în acest an de către cei mai mulţi români. 96% vor vopsi ouă roşii în gospodărie, potrivit cercetării IRES.

La întrebarea „Ce băutură alcoolică se consumă cel mai mult la dumneavoastră acasă de Paşte?", cei mai mulţi (48%) au răspuns că vinul de casă, urmaţi de cei care consumă ţuică (12%) şi bere (10%). La capitolul băuturi nealcoolice, românii consumă cel mai mult apă plată sau minerală (45%), pe locul doi fiind sucurile naturale (24%) iar pe trei sucurile carbogazoase (23%). Românii sunt tradiţionalişti şi în ce priveşte prăjiturile de Paşte, 66% dintre respondenţi susţin că îşi vor face acasă prăjiturile.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.006 de indivizi de 18 ani și peste, multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de ± 3%.

 

 

 

Comenteaza