Ce e mai fain să fii: evreu sau musulman?

Ce e mai fain să fii: evreu sau musulman?
“Infidelul”, una din cele mai “pure” comedii ale competiţiei Festivalului de Film Comedy Cluj, a umplut sala de cinema cu un subiect aproape neverosimil: cazul unui musulman care, de fapt, este evreu. Producţia britanică ar putea provoca iritări pentru că ironizează ambele tabere.

Mahmoud Nasir e un mic afacerist care locuieşte în Londra, cu soţia şi cei doi copii. E musulman, dar nu prea merge la moschee, înjură ca la uşa cortului şi uneori mai trage şi câte o berică. Asta nu-l ajută deloc când fiul său, Rashid, vrea să se însoare cu Uzma, al cărei proaspăt tată vitreg, Arshad, nu e altul decât un faimos imam fundamentalist pakistanez. Mahmoud se apucă să înveţe Coranul, dar între timp află altă veste care-l ia de pe picioare: de fapt, este evreu, fiind doar adoptat de o familie musulmană. După ce îl înjurase copios pe taximetristul evreu de vizavi de casa mamei sale, care parcă mereu aiurea, Mahmoud ajunge să-l aibă ca "profesor de iudaism", pentru că altfel n-are acces la bătrânul rabin bolnav despre care crede că-i e tată.

"Schizofrenia" interioară dintre statutul de musulman şi originea evreiască începe să-i joace feste omului: nevasta îl bănuieşte de adulter, imamul de la moschee, unde vrea să ceară un sfat, crede că e gay. Iar ca o bomboană pe colivă, Mahmoud e descoperit la întrunirea extremistă musulmană cu o kippa evreiască pe cap, căreia trebuie să-i dea foc, şi este filmat dansând pe şepcuţa în flăcări. Aşa că la vizita imamului Arshad, care urmează să-i fie cuscru, toate par aranjate. Doar că, riscând să fie arestat pentru ură rasială, Mahmoud trebuie să recunoască public că este evreu. De aici, toate o iau razna, familia îl părăseşte, colegii musulmani se uită urât la el, evreii la care fusese în vizită îl evită, singurul prieten rămânându-i taximetristul ciufut. La final, Mahmoud se răzbună pe imamul taliban, dovedind că este un impostor, şi rămâne musulman, asumându-şi însă şi identitatea evreiască.

În viaţă ca în film

Filmul regizat de Josh Appinagnesi cade la un moment dat într-un soi de tezism al convieţuirii, cu iz ideologic, dar nu i se poate nega excelenta dimensiune comică "democratică". Şi evreii, şi musulmanii sunt subiect de bancuri, iar câteva accente ale peliculei britanice pot provoca iritare în Orientul Mijlociu. Pentru spectatorii "seculari", filmul este o comedie foarte reuşită, pur şi simplu. "Infidelul" este al doilea lungmetraj al lui Appinagnesi, care a studiat antropologia. În film joacă Omid Djalili (Mahmoud), un actor britanic de stand-up comedy, de origine iraniană, şi Yigal Naor (imamul Arshad), un actor israelian provenit din Irak. Naor nu e la primul rol "islamic": el a jucat rolul lui Saddam Hussein în celebra docudramă a BBC "Casa lui Saddam". Partitura taximetristului evreu este interpretată de un actor binecunoscut spectatorilor români, Richard Schiff, care a jucat printre altele în celebrul serial TV "Viaţa la Casa Albă".

Scurtmetraj cu explozie

Proiecţia pentru juriu a filmului "Infidelul" a fost precedată de un scurtmetraj grecesc aplaudat de spectatorii prezenţi: "Măsuri extreme", regizat de Bill Kalamakis. Pentru a "face faţă" dorinţei unei studente de a-l vizita acasă, un prof cam bătrâior îşi ia de la farmacie cel mai puternic stimulent erotic. Omul nu cumpără însă cutterul special, iar tăierea medicamentului duce la o catastrofă după care profesorul se trezeşte la spital, în timp ce studenta e întâmpinată acasă de altcineva... "Măsuri extreme" e un scurtmetraj de şcoală, dar, ca multe astfel de producţii, are o mare prospeţime. Filmul lui Kalamakis concurează în competiţia şcolilor de film de la Comedy Cluj.

 

Comenteaza