Ce făcea Uioreanu cu mita: aproape 1 miliard de lei. Cabană la munte, rate la credite

Ce făcea Uioreanu cu mita: aproape 1 miliard de lei. Cabană la munte, rate la credite
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au arătat pe ce a cheltuit preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, mita de la oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean. A primit aproape un miliard de lei.

Horea Uioreanu a primit mită, în perioada octombrie 2012-mai 2014, suma totală de 971.224 lei, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj.

Evidenţa mitei primite de Uioreanu era ţinută într-un document Excel pe laptopul unui martor cu identitate protejată, cel mai probabil fostul consilier, Răzvan Pop. 

Acesta mai spune că Horea Uioreanu şi-a cumpărat o lampă cu lumină fluorescentă cu care verifica dacă banii pe care îi primea mită nu era marcaţi.

"În cauză, s-au folosit şi mijloace speciale de investigare acordându-se statutul de martor ameninţat unei persoane căreia i s-a atribuit o altă identitate şi care a predat procurorului un laptop care conţinea evidenţa sumelor de bani primite de inculpatul U.H.D. de la inculpaţii B.I. şi P.V. în perioada 2012-2014, dar şi de la alte persoane, precum şi destinaţia dată acestor bani. Asupra acestui calculator a fost efectuată percheziţia informatică autorizată în prealabil de judecătorul de drepturi şi libertăţi, fiind descoperit în memoria hardului un document în format excel, încriptat, parola fiind spartă de specialistul IT, care a realizat percheziţionarea. Documentul conţine datele reţinute în acuzare referitor la sumele date inculpatului U. de inculpaţii B. şi P., sume care au fost recunoscute de inculpatul U.H.D., aşa cum rezultă din cuprinsul înregistrării ambientale. Potrivit acestei înregistrări, inculpatul U.H.D. a primit peste un miliard de la inculpatul P., discuţia fiind redată integral în cuprinsul dosarului", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj. 

Mita, depusă în contul mamei

Uioreanu ar fi depus banii primiţi mită în contul mamei sale, în vârstă de 80 de ani, şi au fost cheltuiţi pentru acoperirea unor credite, a unor rate la maşini sau pentru construirea unei cabane la munte.

"Referitor la mişcările din conturi, învederează extrasul de cont obţinut cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, observându-se corelări între aceste mişcări şi tranşele primite cu titlu de mită. Spre exemplu, arată că dacă azi inculpatul P. preda suma de 30 000 euro inculpatului U., mâine, în contul mamei acestuia din urmă este depusă suma de 20.000 euro. Pe lângă aceste corelări, mai există documentul în format excel în cuprinsul căruia se regăsesc exact aceleaşi sume. Învederează caracterul obiectiv al acestor probe obţinute la dosar, spre deosebire, spre exemplu, de declaraţiile unor persoane care pot fi subiective.

În privinţa temeiniciei măsurii arestului preventiv, susţine cererea formulată, pe care o apreciază ca fiind temeinică, în cauză fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art.202 şi art. 223 alin. 2 C.proc.pen., astfel că arestarea inculpaţilor este întemeiată, în sarcina lor reţinându-se săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Nu în ultimul rând, face trimitere la probele administrate cu privire la conduita inculpatului U., care este incompatibilă cu funcţia pe care o deţine, conduită ce a constat în încălcarea în mod constant a atribuţiilor de serviciu, primind sistematic, de-a lungul unei perioade lungi de timp, diferite sume de bani. Drept urmare, conduita acestui inculpat poate fi catalogată ca fiind periculoasă pentru ordinea publică.

În concluzie, atitudinea celor trei inculpaţi atestă un grad ridicat de pericol social concret, care afectează semnificativ ordinea publică, iar în lipsa unei reacţii ferme din partea organelor statului aceasta poate duce la o contaminare a mediului de afaceri", se arată în încheierea penală a sentinței Curții de Apel Cluj. "

Mita: bani la soţie, bani de buzunar, cheltuieli pentru maşina şi cabana familiei

"Între aceste cheltuieli menţionez plata lunară a sumei de 4500 - 4800 lei către numitul C.M.L. (la care preşedintele avea o datorie, fără să cunosc originile acesteia), cheltuieli cu maşinile familiei - cauciucuri, jante, bani cash daţi lui U. H. sau soţiei acestuia, câte 2000 - 3000 lei; pentru cabană am plătit taxele pentru proiectare, arhitect, materiale de construcţie, geamuri, betoane, am plătit de asemenea din acei bani taxa de candidatură a E.U. la alegerile parlamentare din toamna 2012, mai precis i-am dat acesteia în mână suma de 11 200 lei pentru a plăti taxa respectivă", scrie în motivare.

Elena Uioreanu a divorţat de Horea Uioreanu la începutul acestui an. În prezent, Elena Uioreanu este deputat PNL în Colegiul 9 Cluj.

Informaţiile despre mită erau trecute în fişiere aflate pe un laptop.

"Cu privire la acest laptop, din declaraţia martorului rezultă că în momentul în care în biroul său s-a efectuat o percheziţie într-un dosar aflat pe rolul DNA, la întoarcere în birou, a constatat că laptopul nu se mai afla pe birou, iar de la I.S. a aflat că acesta a fost luat şi pus în locul lui calculatorul I.. Purtând o discuţie cu inculpatul U. despre conţinutul fişierelor existente pe laptop, din iniţiativă proprie sau la propunerea preşedintelui s-a ajuns la concluzia că laptopul trebuie distrus, întrucât cuprindea fişiere excel care consemnau banii intraţi şi cheltuiţi.

Din informaţiile obţinute aflate la filele nr. 133 - 143 (vol. III dosar urmărire penală) rezultă sumele de bani primite de inculpat cu titlu de mită şi faptul că acestea erau folosite personal, fie în scopul achitării unor rate bancare, cât şi pentru achiziţionarea de obiecte personale. Cele evidenţiate în scriptele respective contravin declaraţiilor date de inculpatul U. cum că ar fi folosit banii doar în interes electoral. Spre exemplificare, arătăm că la fila nr. 134 apare notat „H. buzunar - 29 aprilie - 2000 lei", „H. buzunar - 30 aprilie - 3000 de lei", „E. - 09.05.2013 - 2000 lei", precum şi alte cumpărături gen perne, calorifere, filtre, cabană, covoraşe electrice şi covoraşe cabană", arată magistraţii.

Uioreanu şi-a făcut  „debutul" în sfera infracţionalităţii la scurt timp după numirea sa în funcţia de preşedinte al CJ Cluj.

"În prezenta cauză, se constată că infracţiunea de care este acuzat inculpatul Uioreanu Horea este în măsură să lezeze ordinea socială, respectul şi încrederea de care angajaţii Consiliului Judeţean trebuie să se bucure în faţa comunităţii şi a cetăţenilor, lipsa de respect şi de încredere a populaţiei în instituţiile statului cunoscând o creştere alarmantă pe fondul unor astfel de fapte. Probele administrate în cauză până în acest moment, conduc spre concluzia că inculpatul U.H. şi-ar fi făcut „debutul" în sfera infracţionalităţii la scurt timp după numirea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, uitând de voturile cetăţenilor care, acordându-i toată încrederea, l-au propulsat în această funcţie", se mai arată în hotărârea instanţei.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în 29 mai, pentru fapte de corupţie. Avocaţii lui Uioreanu au contestat decizia Curţii de Apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Comenteaza