Ce rişti dacă nu-ţi echipezi maşina cu cauciucuri de iarnă. Amenzile sunt uriașe

Ce rişti dacă nu-ţi echipezi maşina cu cauciucuri de iarnă. Amenzile sunt uriașe

Conform legii, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Pe scurt, Codul Rutier spune că trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. 

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, aceşti conducători auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.

Specialiștii spun că la temperaturi sub 7ºC cauciucul folosit în compoziția anvelopelor de vară începe să se întărească, ceea ce duce la reducerea aderenței. În concluzie, deși legea cere echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, recomandarea e ca sub temperaturi de 7 grade Celsius să se folosească anvelope de iarnă chiar și pe asfalt uscat.

 

Comenteaza