România va cumpăra noi avioane de luptă / Costurile sunt imense

România va cumpăra noi avioane de luptă / Costurile sunt imense
| Foto: presidency.ro

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat, marţi, Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei CSAT a fost analizată dezvoltarea aviaţiei militare a României.

"Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene Militare va continua prin achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35, menţionează sursa citată.

"Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, în cadrul şedinţei CSAT au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale.

Potrivit Reuters, prețul unui avion de vânătoare F-35A este de aproximativ 80 de milioane de dolari, dar nu e clar ce echipare include această sumă.

Comenteaza