Ce spune Protecţia Copilului despre existenţa unui abuz asupra celor doi copii morţi în avalanşa din Retezat

Ce spune Protecţia Copilului despre existenţa unui abuz asupra celor doi copii morţi în avalanşa din Retezat
Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat, alte cinci persoane, printre care şi taţii celor doi copii, fiind transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spital pentru investigaţii. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

DGASPC Braşov a anunţat, marţi, că se va autosesiza în cazul morţii celor doi copii alpinişti în Masivul Retezat doar dacă ancheta procurorilor va stabili că a fost vorba de un abuz asupra minorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Accidentul din Retezat a stârnit o serie de discuţii referitoare inclusiv la încălcarea sau eludarea de către părinţi a unor drepturi ale copilului, mergându-se chiar până la a ridica întrebarea dacă mediul familial mai este unul sigur pentru copiii minori supravieţuitori", se arată într-un comunicat transmis de DGASPC Braşov.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov precizează faptul că, în acest moment, este în desfăşurare o anchetă a organelor judiciare din Hunedoara, care vor stabili dacă este vorba despre un accident nefericit sau un eveniment produs din culpă umană.

"La finalul cercetărilor autorităţilor în drept - Poliţie, Procuratură -, în măsura în care acest lucru va fi necesar şi ni se va permite, vom include fata într-un program de consiliere psihologică. Iar dacă datele culese în timpul anchetei vor conduce şi spre ipoteza unui abuz asupra minorilor implicaţi, organele judiciare vor sesiza DGASPC pentru preluarea cazului şi demararea procedurilor legale într-o astfel de situaţie (anchetă socială, evaluare psihologică, intervenţie, etc)", se mai arată în comunicat.

DGASPC Braşov precizează că nu este în măsură să stabilească vinovaţi şi nici nu consideră oportună demararea, în acest moment, a unei anchete sociale sau a unei evaluări psihologice a tinerei supravieţuitoare, "acestea fiind irelevante din punctul de vedere al specialiştilor".

"Trebuie să conştientizăm cu toţii faptul că ceea ce trebuie să primeze este interesul superior al copilului, care se traduce printr-o dezvoltare normală din punct de vedere fizic şi moral, echilibru socioafectiv şi viaţă de familie", conchide DGASPC.

Copiii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, campioni la alpinism,au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza