Cea dintâi şcoală românească "dinăuntrul zidurilor" se mută

Cea dintâi şcoală românească
Inspectoratul Şcolar Judeţean a găsit o soluţie pentru Şcoala „Ioan Bob" a cărei clădire a fost retrocedată Bisericii Romano-Catolice în anul 2010.

"Prima şcoală românească dintre zidurile cetăţii", Şcoala „Ioan Bob", va avea începând de anul şcolar viitor o locaţie nouă unde vor fi mutaţi elevii din ciclul primar. Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, a anunţat, ieri, că o parte dintre elevii Şcolii „Bob" vor fi mutaţi de la 1 septembrie într-o clădire de pe strada Memorandumului, nr. 22, care aparţine Liceului Economic „Iulian Pop". Pe de altă parte, conducerea liceului este nemulţumită de faptul că i se va lua spaţiul.

„O structură a Şcolii „Bob" va fi mutată într-o altă locaţie. Este vorba de sediul cu intrarea din Piaţa Unirii care a fost retrocedat bisericii şi pentru care nu se doreşte prelungirea contractului de închiriere. Se va modifica structura şcolii şi elevii se vor muta pe strada Memorandumului acolo unde există un sediu al Liceului Economic şi care stă nefolosit. Clădirea aceasta a fost consolidată în urmă cu câţiva ani", a declarat Valentin Cuibus. Acesta a purtat discuţii la nivelul Primăriei Cluj-Napoca pentru a găsi o soluţie viabilă pentru Şcoala „Bob". „Am discutat cu primăria şi urmează ca hotărârea să se ia într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local. Acolo era un cămin al Liceului Economic. Spaţiul nu e folosit şi discuţiile sunt să mutăm şcoala acolo şi să se facă reabilitări acolo pentru ca de la 1 septembrie să fie folosit de elevi", a explicat Cuibus.

Directorul Şcolii „Ioan Bob" a fost încântat de ideea ISJ Cluj. „Ideea mi se pare una excelentă. Pe strada Memorandumului este foarte apropiată de şcoala noastră şi există şi o curte în interior care este foarte importantă pentru copii. Noi am solicitat ISJ să verifice dacă se poate oferi acestă soluţie, care este singura variantă viabilă pentru şcoală. Şcoala "Bob" este prima şcoală românescă dintre zidurile Cetăţii şi a fost înfiinţată în 1853", a declarat Elena Cârstocea, directorul unităţii de învăţământ. Dacă se va reabilita clădirea de pe strada Memorandumului, acolo vor studia elevii din ciclul primar. „Acel spaţiu ne creează posibilitatea de a avea în clădiri diferite copiii mai mici şi mari. Noi şi acum facem pauze la ore diferite pentru copiii din ciclul primar şi gimnazial. E o soluţie pe care nu putem decât să o apreciem. În spaţiul cu intrarea din Piaţa Unirii care a fost retrocedat avem 170 de copii", a explicat Cârstocea. Clădirea în care funcţionează ciclul primar al Şcolii „Bob" a fost retrocedată Bisericii Romano-Catolice în 5 mai 2010, iar de atunci Primăria Cluj-Napoca plăteşte actualilor proprietari o chirie de 3.400 de lei lunar.

Pe de altă parte, directorul de la Liceul Economic „Iulian Pop", Codruţa Negruţiu, este nemulţumit de decizie. „Clădirea de pe strada Memorandumului a fost nefolosită pentru că până acum nu au fost bani pentru reparaţii, mai ales că este şi monument istoric. Şi noi suntem destul de înghesuiţi pentru că funcţionăm într-un spaţiu de pe strada Emil Isac. Avem 720 de elevi şi nu avem niciun laborator. La noi elevii vin la şcoală în două schimburi", a declarat Negruţiu. Ea a explicat şi că decizia va crea nemulţumiri în rândul profesorilor unităţii de învăţământ. „Noi am insistat să se facă renovări la acea clădire. Noi am avut şi 35-36 de clase şi nu s-a putut repara clădirea de pe strada Memorandumului. Dacă acum se va reabilita pentru Şcoala Bob, nu ştiu ce reacţie vor avea colegii mei", a explicat directoarea Liceului Economic. Negruţiu şi-ar dori să existe o soluţie prin care ambele unităţi de învăţământ să funcţioneze în spaţiul de pe strada Memorandumului. „Am discutat anul trecut cu doamna Steluţa Cătăniciu, care este în consiliul de administraţie al Şcolii "Bob", să folosim împreună acest spaţiu dacă se fac reabilitări. În acel spaţiu sunt 14 clase şi am discutat atunci să aducă ei clasele a VII-a şi a VIII-a, iar noi, cele de clasa a IX-a. E bine că renovează clădirea. Mi se părea cinstit şi pentru noi şi pentru cei de la Bob să putem folosi împreună spaţiul", a precizat directoarea liceului Economic. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au putut fi contactaţi.

Important e să se reabiliteze spaţiul

Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ, crede că mai întâi ar trebui reabilitat spaţiul, iar apoi se poate discuta despre o posibilă împărţire a spaţiului între cele două unităţi de învăţământ. „Ceea ce v-a spus directoarea de la Liceul Economic este o discuţie care trebuie purtată ulterior. Mai întâi trebuie să se reabiliteze spaţiul şi să intre clasele de Şcoala "Bob". Ei (cei de la Liceul Economic - n.red) stau înghesuiţi, dar au un spaţiu unde să funcţioneze. Oricum, subiectul e deschis. S-ar putea să facem reabilitarea parţial", a declarat Cuibus.

Scandal pe curtea Şcolii "Bob"

Arhiepiscopiei Romano-Catolice i s-a retrocedat în anul 2010 clădirea Şcolii "Bob" din centrul Clujului. În luna decembrie a 2011, consilierul PNL Steluţa Cătăniciu (actual deputat) a atras atenţia că, deşi decizia Comisiei Speciale pentru Retrocedare nu era definitivă şi putea fi atacată în instanţă, Primăria Cluj-Napoca nu a făcut acest lucru. Astfel, spaţiul a fost pierdut. Spaţiul Şcolii "Bob", retrocedat Parohiei Romano-Catolice, a fost naţionalizat în 1948, dar a rămas în Cartea Funciară ca aparţinând parohiei. După ce spaţiul i-a fost retrocedat, Parohia Romano-Catolică a transformat curtea şcolii într-o parcare, fapt ce a creat numeroase discuţii. Proprietarii maşinilor s-au plâns că elevii le zgârie maşinile, iar unii dintre ei au recurs la ameninţări dure la adresa copiilor.

Comenteaza