Cea mai bogată instituţie din Cluj nu e o bancă. Biblioteca Academiei valorează şase miliarde de euro. Vezi care sunt cele mai valoroase cărţi şi când le poţi vedea FOTO / VIDEO

Cea mai bogată instituţie din Cluj nu e o bancă. Biblioteca Academiei valorează şase miliarde de euro. Vezi care sunt cele mai valoroase cărţi şi când le poţi vedea FOTO / VIDEO
Rarităţi, incunabule şi manuscrise care cumulează o valoare de nu mai puţin de şase miliarde de euro, la Biblioteca Academiei din Cluj. "Nicio bancă nu are atâţia bani", spune directorul Ioan Chindriş. O parte dintre rarităţile bibliotecii vor putea fi vizitate şi de clujeni, în trei expoziţii care vor avea loc în următoarele cinci luni.

Între rarităţile de la Biblioteca Academiei se numără şi Octoihul lui Macarie, carte folosită la slujbele religioase şi tipărită în anul 1510, dar şi o broşură tipărită zece ani mai târziu şi găsită într-o ladă. "În toată lumea sunt vreo 3 sau 4 exemplare din această broşură. E o raritate excepţională", spune directorul Este vorba despre o broşură scrisă de Janos Bolyai, despre geometria euclidiană, estimată la o valoare de 65.000 de euro.

 

Estimarea de şase miliarde de euro a patrimoniului bibliotecii este una subiectivă, având în vedere că o evaluare riguroasă n-a fost făcută până acum. De altfel Chindriş este singurul evaluator de carte din Cluj, "pentru că sunt criterii absurde ale Ministerului, pe care un tânăr, oricât de inteligent ar fi, nu le-ar putea întruni pentru că i se cer multe cărţi publicate", spune el. Cel mai valoros volum al bibliotecii, estimat la o valoare de 2,5 milioane de dolari, este un volum al lui Copernic, despre teoria heliocentrică. Suma a fost calculată având în vedere că un exemplar similar a fost vândut recent la o licitaţie din Statele Unite, "dar exemplarul nostru e mai valoros - are şi adnotări, care dau valoare lucrării", spune şeful secţiei de colecţii speciale, Bogdan Crăciun.

O primă expoziţie, cu manuscrise ale Şcolii Ardelene, va putea fi vizitată de clujeni la începutul lunii octombrie. "Avem aproape tot patrimoniul Şcolii Ardelene - manuscrise, cărţi, tipărituri", spune Crăciun. O a doua expoziţie, programată pentru începutul lunii decembrie, se referă la Ziua Naţională, când vor fi expuse cărţi şi proclamaţii, în vreme ce la începutul anului viitor clujenii vor putea admira cea mai bogată carte de ediţii ale Bibliei din ţară - peste 2.000 de ediţii. "Nu este o glumă, sunt 2.000 de ediţii, toate bibliotecile din ţară la un loc nu au atâtea", după cum spune Emil Burzo, preşedintele filialei clujene a Academiei Române. Cea mai veche Biblie aflată într-o bibliotecă din ţară se află la Cluj, este vorba despre o ediţie din 1470.

 

Biblioteca Academiei, Filiala Cluj este cea mai mare din ţară, depăşind-o pe cea din Bucureşti. Depozitul bibliotecii este de 50 km liniari şi sunt ocupaţi cu cărţi până în prezent 32 km liniari.

Comenteaza