Cea mai populată comună din ţară, Floreşti, are 30.000 locuitori şi doar 5 medici de familie VIDEO

Cea mai populată comună din ţară, Floreşti, are 30.000 locuitori şi doar 5 medici de familie VIDEO
Cea mai populată comună din ţară, Floreşti, are peste 30.000 de locuitori şi doar 5 medici de familie care pot elibera reţete compensate. Reglementările în domeniu spun că numărul optim este de un un medic de familie la 1.800 de locuitori. Doi medici din comună au solicitat să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar au fost refuzaţi pe motiv că 5 sunt suficienţi. Asta deşi fiecare dintre medicii de familie din Floreşti are o misiune imposibilă: trebuie să se ocupe de sănătatea a 6.000 de persoane.

Populaţia comunei Floreşti a depăşit în ultimii ani multe oraşe din României, însă în ultimii zece ani doar un medic de familie a primit contract de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ceilalţi patru din comună activează din 1999.

"Numărul medicilor de familie pe raza comunei Floreşti e insuficient", recunoaşte primarul Horea Şulea. "Dar în ce mă priveşte acum două luni am făcut un demers comun cu câţiva medici, din nefericire nu s-a ajuns la niciun rezultat".

Oamenii din comună vorbesc despre aglomeraţia de la uşile medicilor de familie. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Anca Silveştean este medic de 19 ani, iar de curând şi-a amenajat un cabinet privat în Floreşti. Anul acesta a dorit să ofere şi servicii medicale decontate de stat, ca medic de familie, însă s-a lovit de refuzul comisiei paritare care hotărăşte cine încheie contract cu Casa de Asigurări. Motivul refuzului a fost că 5 medici de familie sunt suficienţi pentru Floreşti.

"Numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie, in punctul de vedere al asigurării unor servicii de calitate, este 1.800", se arată într-un ordin de anul acesta al Ministrului Sănătăţii. Medicul din Floreşti căruia i s-a refuzat contractul cu Casa de Asigurări consideră hotărârea nedreaptă. "Este absolut abuzivă", spune Anca Silveştean, "având în vedere că la un calcul simplu, la un număr optim de 1.800 de pacienţi, maxim 2.200, e clar că matematic nu ajungem la 5 medici. Noi îndeplinim toate criteriile de contractare, iar populaţia nu beneficiază de servicii medicale decontate, deşi sunt plătitori la fondul unic de sănătate".

Reprezentanţii CJAS Cluj spun că pot încheia contract cu un nou medic de familie doar dacă există aprobarea comisiei formate din şase membri. "CAS nu poate încheia un număr mai mare de contracte decât este stabilit de această comisie ca fiind necesar", spune purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Crina Grozav. În acest moment în Cluj figurează un număr de 348 de medici de familie care au contract cu CJAS.

Preşedintele comisiei, doctorul Cornel Pop, care este şi şeful asociaţiei medicilor de familie, nu a dorit să stea de vorbă cu echipa Realitatea TV. Un alt membru al comisiei a refuzat dialogul.

Medicul respins a înaintat o plângere la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Reporter: Alin Golban
Operator: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza