CEDO obligă Statul Român să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex

CEDO obligă Statul Român să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 14 persoane împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Curtea a declarat cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile. Se constată, de asemenea, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție.

Hotărăște, în unanimitate, că ”constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.

„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

Hotărârea CEDO de astăzi spune ceva ce Curtea Constituţională a României a decis încă din iulie 2018 în cauza Coman: cuplurile formate din persoane de acelaşi sex sunt la fel şi au aceleaşi nevoi de protecţie din partea statului cu cuplurile formate din persoane de sex diferit. Discriminarea şi excluderea noastră si a familiilor noastre trebuie să se oprească! Este o hotărâre istorică pentru că un număr atât de mare de familii, din toate colţurile ţării, cu situaţii de viaţă atât de diverse au cerut sprijinul CEDO. De asemenea, pentru prima dată, avem declanşat un mecanism clar şi eficient prin care statul va trebui să dea socoteală pentru punerea în executare a acestei hotărâri.” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Asociația ACCEPT și 42 persoane care formează 21 cupluri stabile au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, se arată într-unn comunicat al organizației. Potrivit sursei citate, aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi.

Etichete
Comenteaza