Cei doi tineri acuzaţi de jaful de la Banca Transilvania Cluj, condamnaţi la trei ani de închisoare

Cei doi tineri acuzaţi de jaful de la Banca Transilvania Cluj, condamnaţi la trei ani de închisoare
Cei doi tineri acuzaţi de comiterea jafului de la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, în februarie 2009, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, instanţa supremă reducând astfel pedeapsa aplicată de Curtea de Apel Cluj, de 10 ani de închisoare.

 

Surse din cadrul poliţiei clujene au precizat că cei doi tineri condamnaţi, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, s-au predat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj miercuri seară, în jurul orei 18:00, după ce poliţiştii le-au adus la cunoştinţă că pe numele lor a fost emisă o sentinţă judecătorească definitivă de condamnare la închisoare.

"Cei doi erau sub control judiciar, au fost informaţi de poliţişti că trebuie să se prezinte la sediul Poliţiei pentru punerea în aplicare a mandatului şi s-au prezentat de bunăvoie la sediul IPJ Cluj, în jurul orei 18.00. Acum se fac procedurile necesare, iar în cursul serii de miercuri vor fi încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla", au declarat sursele citate, corespondentului Mediafax.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus condamnarea lui Bogdan Baciu şi a lui Dan Andrei Hosu la câte trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani. Magistraţii au mai decis ca din pedeapsa de trei ani să fie scăzută perioada în care cei doi tineri au fost reţinuţi şi arestaţi, respectiv 19 ianuarie 2010 - 5 mai 2011.

Cei doi au fost obligaţi de instanţă să plătească 246.650 de lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale în favoarea asiguratorului băncii. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Controvesatul caz al "jafului de la BT" a început în 13 februarie 2009, când, în jurul orei 16:45, o filială a Băncii Transilvania (BT) din cartierul Mănăştur, din Cluj-Napoca, a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a circa 60.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras nici un foc de armă. Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale a Poliţiei.

Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi, iar apoi arestaţi, fiind trimişi în judecată de procurori pentru tâlhărie. După un an şi jumătate de arest, în mai 2011 ei au fost eliberaţi, iar în 13 martie 2012, Tribunalul Cluj a pronunţat sentinţa în acest dosar: achitare pentru Bogdan Baciu şi 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu. Procurorii au făcut apel privind achitarea lui Baciu şi Hosu a atacat, la rândul său, sentinţa prin care a fost condamnat.

Dosarul a fost amânat la Curtea de Apel Cluj, timp de mai multe luni, pentru ca o expertiză solicitată de procurori să poată fi efectuată. Anchetatorii au cerut o nouă expertiză de înălţime a inculpatului Baciu, iar la sfârşitul lunii mai aceasta a fost prezentată în instanţă. "Expertiza arată că atacatorul care a pătruns în bancă şi în casierie avea înălţimea de 1,84 m, plus sau minus 4 centrimetri. Clientul nostru, Bogdan Baciu, are 1,76 m înălţime, aşadar e exclus să fie el atacatorul", a declarat, atunci, Gianina Costea Cuc, apărător al celor doi inculpaţi.

În acest caz au fost efectuate alte trei expertize pentru a se compara înălţimea celor doi autori ai atacului de la BT cu cea a suspecţilor Bogdan Baciu şi Andrei Hosu. În cazul lui Bogdan Baciu, măsurătorile nu au dus la rezultatul aşteptat de procurori, rezultând o diferenţă semnificativă de înălţime între atacatorul surprins de camerele video şi el. Cu toate acestea, Curtea de Apel l-a condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a casat sentinţa Tribunalului, prin care a fost, iniţial, achitat.

Nici această decizie nu a fost definitivă, pentru că la acel moment, în baza vechiul Cod de procedură penală, existau două căi de atac. Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu au făcut recurs la sentinţa de condamnare la câte zece ani de închisoare, iar, în final, instanţa supremă a decis reducerea pedepsei la trei ani de închisoare cu executare.

Comenteaza