Cei mai inteligenţi roboţi creaţi de studenţii clujeni

Cei mai inteligenţi roboţi creaţi de studenţii clujeni
Studenţii de la Facultatea de Matematică-Informatică au creat robotul care pescuieşte pet-urile din lac, “robotul pămătuf”, dar şi un robot care plantează copaci.
Cât de bine ar fi să avem în case roboţi care să muncească pentru noi? La asta s-au gândit mai mulţi studenţi de la secţia Informatică a Facultăţii de Matematică-Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai, care şi-au prezentat ieri la sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) roboţii pe care i-au construit în cadrul cursului opţional “Roboţi Inteligenţi”. Pentru munca lor, studenţii au fost răsplătiţi de importante companii clujene cu bani, telefoane mobile şi produse IT.

“Vedeta” din cadrul “Zilei Roboţilor Inteligenţi” a fost robotul “Swim Green”, care ajută la curăţarea lacurilor poluate. Pentru a demonstra cât de util este robotul pe care l-au construit, studenţii au adus în holul FSEGA o piscină gonflabilă în care au aruncat mai multe bucăţi de polistiren roşu. “Pentru că toate proiectele de ecologizare s-au făcut pe sol, noi ne-am gândit să inventăm un proiect care să facă ecologizare pe apă. A fost extrem de greu să lucrăm la acest robot. Am întâmpinat probleme cu reflexia apei, cu echilibrarea robotului, dar cel mai important este că am reuşit să ducem proiectul la capăt. Am folosit componente lego şi un telefon care redă imaginile pe care robotul le vede”, a declarat Laura Mureşan. Robotul “Swim Green” a primit mai multe premii de la Banca Transilvania, compania Betfain, Nokia, Bitdefender şi ISDC.

Numeroase premii a primit şi robotul “I-Mark”, care a fost programat de studenţii informaticieni să traseze marcaje rutiere pe străzi. “Robotul poate să cureţe strada dacă îi ataşăm o mătură”, au spus creatorii “I-Mark” în timpul prezentării făcute în faţa a peste 200 de spectatori. Echipa lui Paul Bârsan, de 21 de ani, a construit un alt robot care a obţinut mai multe premii de la sponsorii evenimentului. Studenţii au construit un robot “ecologist”. “Robotul nostru plantează copaci. El urmăreşte o rută prestabilită şi plantează copacii. Ideea ne-a venit după ce anul trecut am văzut un robot care defrişează copaci. A fost greu să îl construim şi am investit multe ore de muncă”, a povestit Paul Bârsan.

Pentru robotul care plantează copaci, studenţii au folosit un set Lego Mindstorms, au improvizat o tăviţă pe care au folosit-o ca rezervor de puieţi şi s-au folosit de un motor de la o jucărie ca să acţioneze un burghiu ce dă găuri în pământ. Premiat de sponsori a fost şi “Postman Robot” – poştaşul robot, capabil să recunoască cutiile poştale şi să citească adresele de pe plicuri. “E construit din două părţi: un robot care se poate mişca şi un braţ. Robotul se deplasează, caută cutiile poştale, citeşte adresa, iar în funcţie de adresă alege scrisoarea cu acel destinatar”, a spus Alin Cioară, de 21 de ani. Şi echipa lui Adrian Puiu a venit cu o idee pentru studenţii care mănâncă la cantină şi care sunt nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a fi serviţi. “Iniţial, ne-am gândit să facem un robot care să gătească. Rocco, robotul nostru, nu serveşte masa în restaurante, ci numai la cantină. Puteţi să vă alegeţi un meniu, el se plimbă până la recipiente, aduce hrana şi urează poftă bună”, a explicat studentul de 21 de ani. De asemenea, robotul care pune gresie şi robotul-pompier au stârnit interesul spectatorilor.

“UBBots”, Ziua Roboţilor Inteligenţi la a patra ediţie

“La evenimentul de astăzi (ieri - n. red.) au participat opt echipe cu care noi avem curs opţional de «Roboţi Inteligenţi», iar la sfârşitul acestui curs ei trebuie să îşi prezinte proiectele”, a declarat Mihai Oltean, conferenţiar universitar la Facultatea de Matematică-Informatică.


Comenteaza