Foto Cel mai sigur etaj în cazul unui cutremur major. Unde ai cele mai mari șanse de supravieţuire

Cutremurele din Gorj au pus pe jar o țară întreagă. Seismele de săptămâna trecută au fost resimţite şi la Cluj-Napoca, iar oamenii vor să afle nu doar cât de sigure sunt locuinţele în care trăiesc, ci şi care este etajul care oferă şanse mai mari de supravieţuire în cazul unui cutremur major. 

Panica provocată de seisemele de zilele trecute de la noi din țară este în creştere, având în vedere faptul specialiştii ne-au anunţat că suntem la mâna hazardului din moment ce pot avea loc tragedii puternice după un seism de o magnitudine mare.

Potrivit Imobiliare.NET, legislația în vigoare arată faptul că perioada de garantie a structurii de rezistență este 50 de ani de la darea în folosință, iar statisticile arată că aproape jumătate din locuințele din România au peste 50 de ani și au ieşit deja din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă. 

Există, însă, șanse de supraviețuire la etajul unui bloc, dar prea puțini știu care este cea mai sigură zonă a acestuia, iar românii vor să afle, care ar fi etajul la care şansele de supravieţuire ar fi mai mari. 

Potrivit inginerului Marius Marinescu, cel mai sigur loc în caz de cutremur major este exact ultimul etaj al unui bloc, iar acesta a explicat și de ce acesta este cel mai sigur etaj.

„În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii.

Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile”, a declarat inginerul constructor, actualmente senatorul Marius Marinescu pentru dcnews.ro

CITEŞE ŞI: Știți ce vârstă are locuința voastră? La peste 50 de ani, structura de rezistență e expirată

Comenteaza