Cele 75 de posturi de poliţie din comunele clujene au fost desfiinţate

Cele 75 de posturi de poliţie din comunele clujene au fost desfiinţate
Reorganizarea anunţată în poliţie a închis toate posturile de poliţie comunale din judeţ. În locul lor funcţionează deja secţii de poliţie rurală.

Cele 75 de posturi rurale au fost comasate în nouă secţii rurale judeţene, în care media este de 24 de poliţişti. Potrivit comisarului-şef Alexandru Tanco, adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), aceştia lucrează în regim de secţie, au preluat un departament judiciar capabil să ancheteze cazurile de o gravitate mai redusă, iar siguranţa populaţiei este întreţinută prin patrulare intercomunală.

"Au fost înfiinţate 388 de secţii rurale în ţară, din cele 3.019 posturi de poliţie desfiinţate. Există şi posturi rurale independente care, din pricina distanţelor mari dintre localităţi, nu au putut fi comasate. În medie, este vorba de comasarea a 7-8 posturi de poliţie, într-o secţie", a explicat comisarul de la Centru. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj (IPJ) Cluj au promis că vor face publică situaţia operativă din satele judeţului şi modul în care s-a operat comasarea comunelor în cursul zilei de astăzi. Practic, în fostele posturi a rămas un singur poliţist, dar centrul decizional şi de intervenţie a fost mutat. Decizia de micşorare a numărului de poliţişti din zona rurală pare să aibă deja efecte secundare. În urmă cu două zile, singurul poliţist de la postul comunal din Frata a fost agresat în timp ce încerca să aplaneze un conflict.

El a fost solicitat să intervină, însă până să ajungă patrula intercomunală, a fost lovit de mai multe ori de un cetăţean violent. Poliţistul a executat foc în plan vertical ca să-l sperie pe bătăuş. Ulterior, poliţiştii au reuşit să-l găsească pe agresor şi l-au reţinut 24 de ore pentru ultraj.

În luna mai 2011, tot Alexandru Tanco a anunţat la Cluj reorganizarea poliţiei rurale, în baza unui proiect de lege, la acea dată nefinalizat. El s-a întâlnit atunci cu agenţii din comune pentru a le aduce la cunoştinţă că vechile structuri vor fi desfiinţate. Şefii poliţiei au apreciat că "în forma actuală, poliţia rurală nu era eficientă" şi au dat undă verde la Cluj patrulelor intercomunale în zonele Apahida - Căianu, Floreşti - Gilău, Gherla -Ţaga - Cămăraşu 24 de ore din 24.

 

 

Comenteaza