Centru de un milion de euro pentru voluntarii Crucii Roşii

Centru de un milion de euro  pentru voluntarii Crucii Roşii
Un centru de pregătire pentru voluntarii Crucii Roşii în valoare de un milion de euro va fi construit în Valea Ierii.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a semnat, încă de anul trecut, un acord de parteneriat cu reprezentanţii filialei Cluj a Crucii Roşii prin care va sprijini construcţia centrului de pregătire din Valea Ierii. Studiul de oportunitate a primit ieri avizul CJ, iar săptămâna viitoare va fi emis certificatul de urbanism.

„CJ Cluj are un parteneriat de cinci ani cu Crucea Roşie, parteneriat care a început anul trecut. Deocamdată suntem la faza de Plan Urbanistic Zonal şi urmează să primim autorizaţia de construire. Suntem în ultimele două faze până când vom putea începe construcţia propriu-zisă" a declarat Dan Anca, coordonator IT în cadrul Crucii Roşii. Practic, la Valea Ierii, pe un teren cu o suprafaţă de 18.000 metri pătraţi, concesionat de primărie, va fi ridicat un centru de pregătire al voluntarilor organizaţiei. „Va fi un centru de pregătire al voluntarilor în caz de dezastru. În acest centru se vor ţine cursuri de pregătire civilă, cursuri de prim-ajutor şi vor fi organizate tabere de sinistraţi. Vor fi două corpuri principale de clădire care vor avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, iar investiţia se ridică în jurul sumei de un milion de euro. Clădirea va avea parter, etaj şi mansardă. Vom avea un poligon de antrenament, dar şi un lac pentru colectarea apei din zonă", a explicat Anca.

De asemenea, centrul va avea 100 de locuri de cazare, o sală de mese cu 80 de locuri, dar şi două săli de cursuri cu câte 50 de locuri. Pe lângă construcţia propriu-zisă, baza va mai cuprinde un teren de sport, un foişor pentru cursuri in aer liber, grajduri pentru cai, locuri de parcare, dar şi un ţarc pentru câinii dresaţi pentru căutări. „Consiliul Judeţean ne va sprijini pentru această construcţie, însă în ea vor merge şi resursele obţinute din donaţii sau din fondurile proprii ale Crucii Roşii. Anul trecut am primit de la CJ Cluj 100.000 de lei pentru centru şi am reuşit să cheltuim 70.000 de lei. Anul acesta am primit încă 100.000 de lei din care s-au cheltuit jumătate", a explicat Anca. Conform lui, prin evenimentul Tombola Crucii Roşii, organizaţia a reuşit să adune în ultimii doi ani suma de 50.000 de lei care va fi destinată construcţiei centrului.

„Astăzi (vineri-n.red) a fost avizat studiul de oportunitate privind înfiinţarea unei baze de pregătire de prim-ajutor de bază şi intervenţie în situaţii de urgenţă. Săptămâna viitoare va fi semnat certificatul de urbanism", a declarat Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

 

 

Comenteaza