Centru pentru adolescenţi, la Cluj, în parteneriat cu UNICEF

Centru pentru adolescenţi, la Cluj, în parteneriat cu UNICEF
UNICEF, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Medicală şi Socială Cluj şi ALIAT, a lansat un model de servicii dedicate adolescenţilor.

 

Proiectul va fi implementat pe o durată de trei ani şi se adresează tinerilor între 10 şi 18 ani din zone urbane dezavantajate. Prin intermediul acestuia, adolescenţii vor avea acces la un pachet de intervenţii prietenoase, eficiente şi eficace, care să le garanteze oportunităţi egale şi condiţii adecvate pentru a se implica în societate.

"Mă bucur să inaugurăm acest proiect demonstrativ la Cluj, Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Este un semnal că adolescenţii sunt o prioritate atât pentru autorităţile de la nivel central, cât şi de la nivel local şi european", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Modelul a fost dezvoltat plecând de la analiza factorilor determinanţi ce influenţează viaţa adolescenţilor din România şi a serviciilor existente pentru aceştia la nivel local. Pentru a putea fi derulat proiectul, municipalitatea locală a pus la dispoziţie un spaţiu situat în centrul oraşului, unde va fi amenajat un centru de resurse pentru tineri.

"Noi am oferit un spaţiu pentru acest centru de tineret, pe str I. C. Brătianu nr. 45. Acest proiect vine în sprijinul adolescenţilor. Va ataca problemele directe cu care se confruntă ei, de la obezitate şi sedentarism la consumul de alcool şi de produse psiho-active, dar şi la naşterea înaintea vârstei de 18 ani. Centrul este o resursă importantă pentru tinerii Clujului de a fi consiliaţi şi ajutaţi. Preferăm să investim mai multe resurse în educaţia adolescenţilor, pentru că astfel societatea va economisi bani", a afirmat primarul Emil Boc.

În cadrul centrului adolescenţii pot beneficia de consiliere de sprijin şi de recuperare, intervenţii în situaţii de criză, consiliere informaţională şi în vederea dezvoltării personale, orientare vocaţională şi profesională şi evaluare psiho-socială.

"Am împărţit adolescenţii în trei grupe, cei din populaţia generală, cei cu o vulnerabilitate şi cei cu o vulnerabilitate clară. Fiecare va fi evaluat de psiholog şi va primi un plan individualizat. Vom avea activităţi de informare, workshopuri pentru dezvoltare personală şi activităţi de recreere", au explicat responsabilii proiectului.

În primul an de implementare se estimează că vor fi informaţi 2.000 de adolescenţi, iar 1.000 vor beneficia de oportunităţi de dezvoltare, în timp ce 40 de profesionişti vor participa la cursuri de formare pe teme relevante. De asemenea, în cadrul centrului de resurse va fi dezvoltată şi metodologia de lucru.

Proiectul de faţă se implementează în alte patru oraşe din ţară, Iaşi, Constanţa, Bucureşti şi Bacău, şi reprezintă cel de-al treilea model de servicii dedicate adolescenţilor. Modelul de intervenţie îşi propune să contribuie şi la întărirea modalităţilor de colaborare interinstituţională în furnizarea de servicii integrate şi prietenoase adolescenţilor şi să ofere evidenţele necesare influenţării politicilor naţionale cu privire la adolescenţi. În total, de intervenţiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia  5.000 de adolescenţi.

Comenteaza