Centru pentru carte, film şi turism

Centru pentru carte, film şi turism
La Casa TIFF urmează reabilitarea faţadei şi amenajarea spaţiilor din mansardă pentru activităţi legate de lumea filmului. Biblioteca Centrală a primit autorizaţia de construire pentru extindere. Gangul de lângă Diesel se transformă în centru de turism.

Lucrările pentru Casa TIFF, sediul Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi centru pentru evenimente legate de film, au ajuns la 40% din cele prevăzute în proiect, estimează arhitecţii care lucrează la reamenajarea imobilului monument istoric de pe strada Universităţii.

După finalizarea ediţiei din acest an a Festivalului de film, la Casa TIFF au fost finalizate lucrările la spaţiile utilizate pe parcursul evenimentelor, inclusiv la cafeneaua deja funcţională. "Faţă de începutul verii, când practic evenimentele s-au desfăşurat în şantier, s-a mai lucrat. În primăvară totul era improvizat, ca funcţiuni. Au fost amenajate şi birourile necesare echipei care lucrează pe tot parcursul anului, şi cafeneaua. S-a ajuns acum undeva la 40% din lucrări. Proiectul continuă, dar problema este că lipsesc resursele. Ca planuri şi intenţie nu s-a schimbat nimic. Mai trebuie amenajată mansarda, dar aceasta se leagă de intervenţiile necesare pentru repararea acoperişului. Partea de mansardă era programată oricum pentru anul viitor. Urmează faţada şi partea din dreapta a clădirii, spaţiile pentru activităţi legate de film, cu public specializat. Proiecţiile se fac în cafenea", a menţionat Adrian Borda, unul dintre arhitecţii implicaţi în proiect. Următorul pas în graficul de lucrări vizează amenajarea faţadei. "După TIFF (ediţia 2013 - n.red.) ar fi bine să înceapă să se lucreze la mansardă şi la acoperiş, care e o temă importantă", a completat Borda.

Casa TIFF, proiect al Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (organizator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania), a fost inaugurată la ediţia din 2012, însă reabilitarea şi transformarea casei necesită încă intervenţii. Pentru a aduce clădirea la stadiul pentru a putea fi dată în folosinţă în perioada festivalului de film încă din acest, investiţiile în amenajare au ajuns la 270.000 de euro. După finalizarea ediţiei din 2012, organizatorii festivalului au anunţat că sunt în căutare de parteneri pentru celelalte aripi ale clădirii, în special pentru mansardare. Potrivit arhitecţilor, mansarda va fi un spaţiu foarte generos - un open space pentru activităţi publice, iar în subsol ar putea funcţiona un club. Situată pe strada Universităţii la numărul 6, Casa TIFF se află în centrul istoric al oraşului, unde beneficiază de peste 1.000 mp de spaţii. Aici se vor organiza workshopuri şi traininguri, casa va găzdui o cafenea, o terasă şi un club la subsolul clădirii.

De asemenea, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga se pregăteşte de şantier: BCU a primit luna trecută autorizaţia de construire pentru extinderea de pe strada Clinicilor. Investiţia pentru noul corp de depozit, cu acces liber la raft, a fost estimată la 3 milioane de euro, iar fondurile vor fi direcţionate din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Construcţia nouă a BCU urmează să asigure în primul rând spaţii pentru extinderea depozitelor de carte care se vor rezolva în varianta bibliotecilor deschise. Noua clădire va fi ridicată pe un teren de 1.200 mp şi va include pe lângă spaţiile de lectură o sală de conferinţe, ateliere de multiplicare, legătorie şi digitizare, spaţii de parcare. Clădirea nouă va avea o suprafaţă de 4.575 mp.

La câţiva paşi, în Piaţa Unirii, un fost gang medieval deţinut de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail, care a funcţionat ca spaţiu de comerţ 100 de ani, se transformă în punct de informare pentru turişti. Spaţiul cu deschidere la Piaţa Unirii nr. 16, aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Sf. Mihail, a funcţionat până de curând ca magazin, dar a intrat recent în şantier. Fostul gang de acces medieval urmează să îşi reia funcţiunea iniţială şi să lege piaţa de o curte interioară, unde se desfăşoară expoziţii de sculptură. Spaţiul va fi reamenajat şi ar urma să se transforme în punct de informare pentru turişti.

 

Comenteaza