Centrul Clujului așa cum nu l-aţi văzut nici duminica GALERIE FOTO / VIDEO

Centrul Clujului așa cum nu l-aţi văzut nici duminica GALERIE FOTO / VIDEO
Centrul Clujului a luat o faţă surprinzătoare de 1 mai. Zone foarte populate sau tranzitate de maşini în mod obişnuit, precum Piaţa Ştefan Cel Mare sau strada Napoca s-au transformat în miez de zi în veritabile "parcuri", din beton, unde în loc de rzgomotul roţilor maşinilor se putea auzi, în premieră poate, ciripitul păsărelelor.

Locuri de parcare din belşug lângă catedrală sau lângă Teatrul Naţional, unde într-o zi obişnuită eşti nevoit să faci mai multe ture pentru a spera că vei găsi un loc; o mână de trecători pe trotuare unde altminteri abia arunci un ac sunt secvenţe din centrul Clujului de 1 Mai, în jurul orelor 14:00-15:00, în zone ca Piaţa Ştefan cel Mare, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Matei Corvinsau strada Napoca.

Atmosfera în zonele amintite, în special în Piaţa Ştefan cel Mare, unde se află Teatrul Naţional, dar şi în spatele instituţiei, părea mai liniştită chiar şi decât în zilele de duminică. "Atunci mai merg oameni la slujbă la catedrală şi este agitaţie un pic mai mare", punctează un angajat din zonă.

În Piaţa Avram Iancu circulaţia era foarte aerisită, la fel ca pe strada Napoca. Doar pe Bulevardul Eroilor zgomotul autoturismelor aducea aminte de forfota de peste săptămână. Dacă pe trotuarul obişnuit doar câţiva pietoni se perindau, în zona pietonală mai multe grupuri de tineri stăteau la terase.

Piaţa Unirii a fost mult mai aerisită decât de obicei, doar taximetrele străjuind puţinii localnici sau turişti adunaţi aici. "E linişte, într-adevăr, dar nu îmi place aspectul pieţei, cu atâta piatră turnată. Am mai lucrat şi în alţi ani de 1 Mai, dar parcă nu am mai văzut oameni aşa trişti, care nu zâmbesc", povesteşte un taximetrist.

Numeroase localuri, atât de pe Eroilor, cât şi din Piaţa Unirii, au ales să ţină deschis de 1 Mai, atât înăuntru, cât şi pe terase. "A fost ceva mişcare, mai de dimineaţă, acum merge mai slab", punctează o chelneriţă de la o terasă din Piaţa Unirii.

În zona pietonală care merge spre Piaţa Muzeului e agitaţie mai mare, terasele sunt pe jumătate pline, iar meşteşugarii îşi aşteaptă clienţii la standuri. "Merge foarte slab, trece foarte puţină lume", explică unul dintre comercianţii ambulanţi. Terasele din piaţă sunt şi ele pe jumătate pline, iar circulaţia pietonală, redusă.

Vizionați o GALERIE FOTO edificatoare pentru liniştea din centrul urbei.

Comenteaza