Cepoi: "Firma de medicamente care vrea să iasă de pe piaţă să-şi anunţe intenţia cu două luni înainte"

Cepoi:
Orice firmă de medicamente care vrea să plece de pe piaţa din România trebuie să-şi anunţe intenţia cu două luni înainte, Mundipharma informând autorităţile cu două zile înainte, a spus, astăzi, secretarul de stat Vasiel Cepoi, precizând însă că legislaţia nu prevede nicio sancţiune în acest sens.

Medicii prescriptori nu a fost informaţi despre faptul că Mundipharma se va retrage de pe piaţă, aşa că ei au prescris în continuare respectivul produs, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Firma trebuia să anunţe cu două luni înainte intenţia de a pleca de pe piaţa din România, or ei au făcut acest lucru cu numai două zile mai devreme. Din păcate, nu există sancţiuni pentru cei care se retrag fără să anunţe din timp", a precizat Vasile Cepoi.

Ministrul Sănătăţii a spus că speră să aibă puterea să convingă firmele unic producător să rămână în România.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că morfina de la Mundipharma a ajuns în România şi va intra în rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii.

"Trebuie să facem simulări pe date concrete, să vedem ce putem face", a precizat Ritli Ladislau.

Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a spus ministrul Sănătăţii.

Ritli Ladislau a mai spus că are în vedere completarea stocului de rezervă al Ministerului Sănătăţii şi activarea mecanismului de control la eliberarea medicamentelor în ambulator.

Ministrul a precizat că citostaticele sunt asigurate gratuit, pentru ele fiind alocaţi 830 de milioane de lei pe an. În România sunt 80-90.000 de cazuri noi pe an.

Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Compania Mundipharma este membră a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în 23 februarie, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.

"Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

Secretar de stat a precizat că fondurile alocate de Guvern acoperă consumul mediu lunar de astfel de medicamente.

Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a iceberg-ului de probleme din oncologie, aproape 10 citostatice au dispărut treptat, în ultimii ani, unele foarte ieftine, motiv pentru care bolnavii îşi caută medicamente în străinătate sau fac scheme reduse de tratament, susţin reprezentanţii pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.

 

Comenteaza