Cerneala în flăcări și pasta de dinți pentru elefanți: chimiștii fac experimente trăznite GALERIE FOTO

Cerneala în flăcări și pasta de dinți pentru elefanți: chimiștii fac experimente trăznite GALERIE FOTO
Vrei să trimiți o scrisoare “înflăcărată”? Nimic mai simplu: folosește cerneala care arde. Vrei să speli pe dinți un elefant? se face și asta. Chimiștii clujeni s-au dat peste cap să le prezinte curioșilor veniți să asiste la Ziua Porților Deschise de la Facultatea de Chimie cele mai spectaculoase experimente.

Peste 1000 de elevi s-au înghesuit în curtea facultății pentru a vedea câte culori poate căpăta o flacără, cum se face fumul fără foc, ce se întâmplă dacă amesteci două substanțe între ele, cum poți aprinde un foc cu...apă sau cum poți scoate o scânteie dintr-o cărămidă.

În paralel, curioșii au putut afla care sunt aparatele de bază în jurul cărora se învârte viața chimiștilor, cum funcționează acestea și la ce sunt folosite.

Desfășurat sub egida, "Chimia, prietena mea", evenimentul și-a dorit să prezinte într-o manieră relaxantă o disciplină privită, de mulți, ca fiind una aridă.

"Vrem să promovăm chimia, vrem să ne promovăm facultatea și vrem să arătăm că această știință nu ține doar de partea teoretică, partea de care se sperie toți elevii, toți studenții. Nu ține de probleme, calcule grafice și toate nebuniile. Nu, are și o parte foarte frumoasă, experimentală, plină de culoare, plină de fantezie. După cum vedeți astăzi, v-am pregătit experimente care să vă arate acest lucru. Avem eprubetele colorate, cu diferite substanțe, avem focurile de diverse culori, fumurile colorate, amestecurile explozive. Bineînțeles, sunt făcute de specialiști, nu există nicio problemă. Tot ce am făcut astăzi este făcut în mod controlat și nu reprezintă nimic nesănătos pentru participanți. Există și fum fără foc, vrem să explicăm și anumite fenomene care ar putea părea ireale la început", a explicat Ștefan Andrei Gheorghiu, moderatorul evenimentului, student în anul II la această facultate.

De departe, cel mai apreciat experiment a fost cel lăsat la urmă, piesa de rezistență a manifestărilor: pasta de dinți elefant.

"Toate mi-au plăcut. A fost foarte interesant să văd cum se spală elefanții pe dinți, nu am mai văzut vreodată să crească atâta de mult o chestie așa mică", a declarat, cu un zâmbet larg și cu ochii încă sclipindu-i de încântare, un băiețel de opt ani.  „Nu știam că poți face atâtea lucruri. Nu mai știam la ce să mă uit, erau prea multe", a adăugat o altă fetiță. De aceeași părere a fost și o elevă de clasa a VI-a: "Ar fi fain dacă ar face mai des. Vreau să văd de la început totul. Vreau să mai văd odată ăla de la sfârșit, când o apărut chestia aia uriașă".

Aflați sub influența experimentelor, cei mici discutau, la doar câteva minute după terminarea show-ului, cum ar putea reproduce la ei acasă cele văzute.

Ziua Porților Deschise a Facultății de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai a avut loc în curtea instituției, între orele 10:00 și 16:00.

Comenteaza