Foto Child Car Safety (CCS) App! Aplicație UNICĂ în Europa, lansată la Cluj, care să îi ajute pe părinți să-și asigure corect copiii

Proiectul clujean ''Copil Iubit la Bord'' vine în ajutorul părinților cu ''Child Car Safety (CCS) App'', unică în Europa. Inovația aplicației constă în funcția de verificare a scaunelor auto prin scanarea etichetei și partajarea contului între membrii familiei.

Obiectivul principal al aplicației se conturează pe consolidarea eforturilor de conștientizare cu privire la scaunele auto necesare pentru copiii cu vârste între 4 și 10 ani. Child Car Safety App oferă posibilitatea de verificare a conformității scaunului, precum și identificarea tipului de scaun potrivit pentru copil, inclusiv criteriile de siguranță pentru acesta.

''România este, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc în statistica sumbră a deceselor provenite din accidente rutiere, cu 93 de decese raportate la un milion de locuitori, față de 44 cât este media europeană. Deși 9 din 10 români recunosc că utilizarea centurii de siguranță e importantă, numai 25% dintre ei călătoresc cu centura pusă. În România, jumătate dintre pasagerii copii implicați în accidente auto NU erau prinși într-un scaun auto. Și mai grav este că, și dacă sunt așezați în scaune, e foarte probabil să nu fie protejați corespunzător, pentru că doar 51% dintre cei care călătoresc cu mașina într-un dispozitiv de siguranță auto pentru copii pasageri sunt prinși corect în funcție de ÎNĂLȚIME, GREUTATE ȘI V RSTĂ. Studiile arată că utilizarea corectă a sistemelor auto pentru copii și a centurii de siguranță adecvate vârstei și dimensiunilor reduce riscul de deces și răni grave cu până la 71% pentru sugari, cu aproximativ 54% pentru copiii mici și cu până la 50% pentru copiii mai mari.

În acest context și datorită implicării în proiectul Copil Iubit la Bord, cercetătorii de la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB, specialiștii de la Fundația Crucea Albă și developerii de la Linnify au creat o aplicație al cărei principal scop este de a-i ajuta pe părinți să-și asigure corect copiii în mașini", transmit organizatorii evenimentului. 

La eveniment au participat specialiști din cadrul UBB, reprezentanți ai firmei de IT care s-a ocupat de realizarea aplicației, reprezentanți ai Poliției Locale și Inspectoratului Județean de Poliție Cluj și primarul Emil Boc. 

"Am lansat această aplicație pentru a veni în ajutorul părinților pentru siguranața copiilor. Să te asigură că acel scaun este corect și complet montat, cu toate standardele în regulă. Sunt multe alte sfaturi pentru părinți, care să îi ajute să gestioneze siguranța copiilor în mașină", a declarat Anca Dinu, din partea Copil Iubit la Bord. 

"Nu e de glumit în trafic cu problema pe care o poate pune lipsa unui dispozitiv de acest fel sau a unei centuri de siguranță pentru copii la bord. Eu v-aș invita să vă formați un autotmatism, așa cum când ne urcăm în mașină aranjăm oglinzile retrovizoare, pornim mașina, lăsăm frâna de mână jos, la fel să fie și pentru copil, un automatism, să avem cel mai bun scaun", a declarat edilul Emil Boc. 

La rândul său, Gina Pop, reprezentat IPJ Cluj, a spus: ''Am ajuns la etapa simulatorului de impact, pe care îl veți vedea tot mai des prin oraș, în acțiuni de prevenire, și la etapa aplicației, un instrument care ajută părinții. Toți care suntem părinți vom aprecia sprijinul de la un asistent virtual, prezent 24 din 24 de ore".

Aplicația este GRATUITĂ și poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store.

Comenteaza