Chinezii invadează Clujul

Chinezii invadează Clujul
50 de tineri din statul asiatic vor studia, din toamnă, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în baza unui parteneriat semnat în premieră. Încă 200 sunt aşteptaţi în viitor.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) îşi deschide porţile către Asia. În baza unui acord semnat în vara anului trecut cu Shandong Technical University (STU), la Cluj vor ajunge, începând din anul universitar 2013-2014, 50 de studenţi chinezi.

Tinerii din China vor avea posibilitatea de a studia cinci specializări şi vor putea alege între două programe propuse de UTCN. "În principiu, este vorba despre două programe structurate diferit: vor putea alege să studieze doi ani în China şi doi ani la UTCN sau vor avea ocazia să opteze pentru doi ani de studii în ţara natală, urmaţi de un an de studii la noi şi încă un an de studii în Statele Unite ale Americii la o universitate pe care o avem parteneră", a explicat, reprezentantul Biroului de Relaţii Externe al UTCN, Constantin Vuşcan.

În principal, la Cluj vor ajunge studenţi selectaţi în urma unei burse guvernamentale acordate de provincia Shandong, sau studenţi care vor îşi vor suporta singuri costurile de şcolarizare, în valoare de 2.430 de euro anual.

Cei 50 de studenţi vor avea oportunitatea de a studia în limba engleză, sau vor putea alege să studieze în română, în urma unui an de acomodare în care vor studia limba. De asemenea, ei vor avea ocazia de a se înscrie la programul de cercetare Erasmus, derulat de Uniunea Europeană.

"Ne-am adresat studenţilor chinezi pentru că sunt serioşi, au o etică bună a muncii şi sunt oameni care îşi iau în serios studiile", a arătat Vuşcan. El a explicat că fiecare grupă de studenţi va avea un dascăl mentor care se va ocupa de tineri.

În baza acordului semnat anul trecut, care va fi perfectat în cursul lunii viitoare, la Cluj-Napoca, la UTCN urmează să ajungă şi cercetători chinezi. De asemenea, acordul bilateral presupune şi posibilitatea pentru studenţii clujeni de a învăţa la STU, dar şi pentru profesorii de la UTCN de a se pregăti în China. Oficialii UTCN au explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că se are în vedere încheierea unui parteneriat cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", pentru ca studenţii clujeni să se poată pregăti şi să înveţe limba chineză.

Pe termen lung, UTCN îşi propune să atragă aproximativ 200 de studenţi din China. Ei vor putea alege între specializările Roboţi Industriali, Construcţii Civile, Automatizări şi Calculatoare şi Telecomunicaţii.

 

Comenteaza