Cimitirul Hazsongard, "expoziţie" de monumente: 400 de morminte şi cavouri, pe lista obiectivelor istorice

Cimitirul Hazsongard,
Numărul monumentelor istorice din Cluj creşte cu aproximativ 400, este vorba de cavouri şi morminte din Cimitirul Central, cunoscut ca Hazsongard, vechi de 400 de ani.

Ordinul de Ministru semnat de ministrul clujean al Culturii Kelemen Hunor arată că 398 de monumente de arhitectură şi cavouri funerare din Cimitirul Central au devenit monumente istorice, având în vedere vechimea cimitirului, de aproximativ 400 de ani, a monumentelor arhitecturale şi a personalităţilor române şi maghiare, care îşi au locul de veci în acest ansamblu funerar.

"Iniţiativa privind procedura de clasare a fost începută anul trecut, printr-o adresare către Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin care s-au semnalat anumite probleme şi distrugeri existente în cadrul ansamblului monument istoric- Cimitirul Central din Cluj-Napoca", spune directorul Direcţiei de Cultură Cluj, Leonard Horvath.

În aceste condiţii numărul monumentelor istorice din judeţul Cluj creşte, de la 1387 monumente şi situri arheologice, cu aproximativ 400 în plus. "Clasarea acestor aproximativ 400 de noi monumente istorice reprezintă o premieră naţională, datorită numărului aşa de semnificativ de obiective clasate, într-un singur an, care au obţinut statutul de monument istoric", mai spune Horvath.

Clasificarea individuală a cavourilor şi mormintelor a început în luna iunie.

Cimitirul Hazsongard din centrul Clujului, vechi de aproape patru secole şi care are o suprafaţă de 20 de hectare, atrage lunar cel puţin 1.000 de vizitatori, relevă statisticile Primăriei Cluj-Napoca, instituţie care administrează cimitirul printr-o regie aflată în subordine.

Etichete
Comenteaza