Cine este Dacian Dragoș, clujeanul numit de Nicușor Dan judecător la CCR: expert în dosarul Roșia Montană și autorul unei demisii răsunătoare
- Scris de Nicu Mitrea
- azi, 16:03
- Life
- Ascultă știrea

Profesor universitar cu o carieră academică solidă și cu o contribuție esențială la dezvoltarea dreptului administrativ în România, Dacian Cosmin Dragoș a fost numit marți, 8 iulie 2025, de către președintele Nicușor Dan în funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR).
Mandatul său va începe la data de 13 iulie și se va întinde pe o perioadă de nouă ani. El o va înlocui pe judecătoarea Livia Stanciu, al cărei mandat se încheie în această lună.
Dacian Dragoș este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. A absolvit Dreptul la UBB, unde a urmat și un master în drept și administrație publică, iar apoi a obținut titlul de doctor în drept administrativ în cadrul aceleiași instituții. A parcurs toate treptele carierei universitare, devenind profesor în anul 2013.
Este o autoritate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, având o activitate academică susținută, atât în plan național, cât și internațional. A fost bursier Marie Curie la Michigan State University în perioada 2005–2006 și a activat ca expert al Băncii Mondiale între 2020 și 2023, în domeniul achizițiilor publice.
Dacian Dragoș a avut un rol activ în procesul de modernizare legislativă a administrației românești. A coordonat științific elaborarea Codului de procedură administrativă (2006–2008 și 2020–2021) și a fost expert în cadrul echipei care a redactat Codul administrativ (2010–2011). A fost, de asemenea, membru al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Sistemului Constituțional Românesc (2008–2009).
Pe lângă activitatea didactică și legislativă, a publicat lucrări științifice de referință: două volume internaționale editate, șapte capitole în volume internaționale, cinci cărți de autor, patru în colaborare și peste 30 de articole în reviste de specialitate.
Între 2016–2017 și 2020–2023, Dacian Dragoș a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării. A demisionat din această funcție în semn de protest față de decizia Consiliului în cazul acuzațiilor de plagiat privind teza de doctorat a politicianului Lucian Bode, decizie care contrazicea verdictul Universității Babeș-Bolyai, scrie Hotnews.ro.
Pe plan juridic, a fost timp de trei ani expert în echipa României în arbitrajul internațional Roșia Montană, proces încheiat în 2024 cu un succes important pentru statul român. A participat și în alte litigii internaționale, în calitate de consilier juridic specializat.
"Prin această nominalizare, Președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției", se arată într-un comunicat oficial transmis de Administrația Prezidențială a României.