Cine este Hamas, gruparea care este în război cu Israelul

Cine este Hamas, gruparea care este în război cu Israelul
| Foto: defapt.ro

Hamas este cel mai mare din grupurile islamiste palestiniene, iar conform statutului său organizația este hotărâtă să distrugă Israelul.

Numele său este un acronim arab pentru Mișcarea de Rezistență Islamică, care a apărut în 1988, după începutul primei intifade palestiniene, sau revoltă, împotriva ocupării de către Israel a Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza, scrie hotnews.ro.

Hamas a avut inițial un dublu scop: de a duce o luptă armată împotriva Israelului (prin intermediul aripei sale militare, Brigăzile Izzedine al-Qassam) - al doilea, de a furniza programe de asistență socială.

Din 2005, când Israelul și-a retras trupele și coloniștii din Gaza, Hamas s-a implicat și în politică. A câștigat alegerile legislative din 2006, înainte de a-și consolida puterea în Gaza în anul următor prin înlăturarea mișcării rivale Fatah a președintelui Mahmoud Abbas.

De atunci, militanții din Gaza s-au luptat în patru conflicte majore cu Israelul, care împreună cu Egiptul a menținut o blocada a fâșiei Gaza pentru a izola Hamas și pentru a-l presa să oprească atacurile.

Hamas, sau (în unele cazuri) aripa sa militară, este desemnată grupare teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte state.

Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km (25 mile) lungime și 10 km lățime între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Adăpostește aproximativ 2,3 milioane de oameni și are una dintre cele mai mari densități ale populației.

Comenteaza