Cine sunt beneficiarul şi constructorul şantierului din Europa, al cărui crater surpă drumul şi casele vecinilor

Cine sunt beneficiarul şi constructorul şantierului din Europa, al cărui crater surpă drumul şi casele vecinilor

Şase duplexuri ar urma să fie ridicate pe şantierul imobiliar din Europa, al cărui crater surpă drumirile de acces şi locuinţele vecinilor. 

Mai exact, est vorba despre șase duplexuri (cu subsol, parter, etaj și mansardă), pe strada Victor Papilian, nr. 22-30, în cartierul Europa din Cluj-Napoca. Conform documentelor publicate pe site-ul municipalităţii, intenţia de construire a celor 6 locuinţe a fost postată încă din 2013 de un anume Mircea Horea Pop, autorizațiile au fost eliberate în 20.01.2016, iar lucrările au pornit în urmă cu doi ani, reautorizate pentru continuare în 02.08.2020. 

Proiectantul general al proiectului este SC Omida Expers SRL, Arh. Tonea Dragoş din Cluj, iar constructor general - Real Quality South SRL din Bistriţa. Proiectant de structuri pentru faza DTAC (Documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) este Moga Cătălin, de la Facultatea de Construcții (UTCN) Cluj-Napoca. Şantierul a debutat în 24.09.2020 şi are ca termen de finalizare 24.09.2024.

Conform termene.ro, REAL QUALITY SOUTH S.R.L. din județul BISTRITA-NASAUD a fost înființată la data de 29 iunie 2021 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Pentru că este în primul an, nu există date financiare despre această firmă.

De asemenea, SC Omida Expers SRL din județul CLUJ a fost înființată la data de 05 februarie 2003 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 9603 - Activitati de pompe funebre si similare . Conform expose.ro, administratori sunt Tonea Dănuţ şi Tonea Mihaela, părinţii arhitectului Tonea Dragoş. În 2020, firma figura cu un angajat, iar cifra de afaceri era de 26.600 lei, cu pierdere -32.284 lei. Tânărul Tonea Dragoş lucrează alături de tatăl său Tonea Dănuţ, care a absolvit UTCN, şi este şi pictor. Fratele acestuia, Tonea Doru, un tânăr inginer constructor din Cluj-Napoca, a fost remarcat pentru design interior, în special pentru recondiţionarea mobilierului vechi.

Cei afactaţi au sesizat, încă din februarie, Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții, dar şi Primăria municipiului Cluj-Napoca. Kiraly Ștefan, unul dintre cei care locuiesc pe strada Victor Papilian, şi care este şi inginer constructor, a fost printre primii care a apelat la autorităţi, care, i-au transmis că firma a fost obligată să remedieze problemele. Constructorul nu a pus în practică ce i s-a recomandat și, pe cale de consecință, a fost și sancționat. Totuşi, lucrările continuă însă şi astăzi.

Vecinii spun că toată lumea este în cunoştinţă de cauză asupra situaţiei terenului din zonă: mlăștinos/deluroas/cu izvoare şi că, conform normativul 120-2014l,  „pământurile necoezive nu pot fi săpate fără sprijiniri”, ceea ce s-a întâmplat, se pare, pe strada din Europa.

Comenteaza