Cine sunt doamnele din Primăria Cluj care au intrat în vizorul DNA

Cine sunt doamnele din Primăria Cluj care au intrat în vizorul DNA
Horváth Anna este viceprimar pentru al doilea mandat consecutiv, în vreme ce Corina Ciuban conduce Direcţia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.

Suspiciunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se îndreaptă către zona de vârf a Primăriei Cluj-Napoca. Horváth Anna este viceprimar, în timp ce Corina Ciuban deţine o funcţie-cheie, cea de şefă a urbanismului. ZIUA de CLUJ vă prezintă informaţii despre cele două femei, dimpreună cu averile pe care le deţin, aşa cum reiese din declaraţiile pe care le-au depus anul acesta.

Horváth a lucrat în Guvernul Radu Vasile şi a fost director la Mediu

Horváth Anna este originară din Harghita şi a absolvit două instituţii de învăţământ superior - Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice Bucureşti, în 1996, şi Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, în 2004. Are un masterat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, în ştiinţe administrative, şi este doctorand la Facultatea de Geografie a UBB, cu o teză pe studii regionale şi regionalism.

Şi-a început cariera la cabinetul ministrului delegat pentru minorităţi naţionale, Gyorgy Tokai, în mandatul premierului Radu Vasile, în calitate de consilier personal. După doi ani s-a mutat la Cluj, unde a condus unul dintre cele cinci birouri regionale ale Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, din subordinea Secretariatului General al guvernului. În 2007, a fost numită ca secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Transportului şi Locuinţelor, timp de doi ani. A fost director la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, între 2010 şi 2011

În declaraţia de avere depusă în iulie 2016, ea afirmă că deţine un teren intravilan în Cluj-Napoca, de 167 mp cotă-parte cu soţul, o parte cumpărat, iar o parte primit prin donaţie din partea tatălui, respectiv un teren extravilan de 1000 mp în judeţul Harghita, cumpărat în 2009. Deţine, de asemenea, o casă de locuit şi una de vacanţă. Conform declaraţiei de venit, viceprimarul UDMR mai deţine un autoturism Dacia Logan, cumpărat în 2005.

Vicepremierul clujean notează că deţine două conturi bancare, în lei, cu un sold declarat de 7.000, respectiv 49.248 unităţi de fond de pensii. Are şi două credite, ambele scadente în 2020, unul contractat în 2013 în valoare de 31.640 de lei, iar celălalt contractat în 2014, 60.000 de lei.

Pentru acoperirea cheltuielilor din campania electorală 2016 a UDMR, declară că a primit o donaţie de 36.400 de lei. În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an fiscal încheiat, a încasat din salariul din funcţia de bază deţinută în cadrul Primăriei Cluj-Napoca 46.080 lei.

Ciuban este inginer de drumuri şi poduri

Corina Ciuban este director executiv şi director în cadrul Direcţiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Este de profesie inginer în domeniul drumurilor şi podurilor. Soţul său, Doru Ciuban, este director executiv al Direcţiei pentru accize şi operaţiuni vamale Cluj.

În declaraţia de avere a directorului executiv apar două terenuri situate intravilan, unul în Cluj-Napoca, de 1.437 mp, declarat ca fiind dobândit prin moştenire, pe care îl deţine în cotă-parte cu alţi doi titulari, celălalt în Jucu de Sus, judeţul Cluj, dobândit prin donaţie în 2005.

Ciuban mai menţionează în declaraţia de avere trei apartamente şi două case. În ceea ce priveşte apartamentele, două sunt în Cluj-Napoca, primul, achiziţionat în 2007 prin cumpărare - cotă parte cu soţul, al doilea achiziţionat în 2013, dobândit în cotă-parte de soţ, prin moştenire.

Al treilea apartament se află în Alba-Iulia şi este deţinut în cotă-parte cu alţi doi titulari şi ar fi fost obţinut prin moştenire. Mai deţine şi o casă, tot în cotă-parte, în Alba-Iulia, şi una în Jucu de Sus, dobândită în 2014 prin cumpărare.

Directorul executiv deţine două autoturisme, ambele cumpărate, un BMW 525, fabricat în 2000 şi un VW Golf, fabricat în 2008. Conform declaraţiei, ea are un credit de 88.000 de lei, contractat în 2014 şi scadent în 2019. În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an fiscal încheiat, Ciuban a încasat un salariu aferent funcţiei deţinute în cadrul municipalităţii, de 64.913 lei.

Comenteaza