Cine sunt persoanele testate în România și cum se raportează datele?

Cine sunt persoanele testate în România și cum se raportează datele?

Cine sunt persoanele testate pentru noul coronavirus? Întrebarea apare mai ales în rândul celor care sunt influenţaţi de mesajele care spun că testarea e făcută în funcţie de interesele autorităţilor şi că nu ar fi corectă.

Astfel de mesaje vin chiar din partea unor persoane publice şi reuşesc să producă multă neîncredere. Este şi unul dintre motivele pentru care unii români nu mai respectă regulile de distanțare spun autorităţile.

Cine sunt persoanele care sunt testate în România? "Este vorba despre pacienţii care merg în spitale pentru a-şi tratata diferite afecțiuni, persoanele care au simptomele infecţiei şi sună la 112, cei care fac parte din anchetele epidemiologice în momentul în care este depistat un caz pozitiv sau un focar de infecţie, pacienţii cu simptome depistaţi de medicii de familie. În fiecare caz în parte, traseul pacientului este deja stabilit prin reguli bine puse la punct. Un cabinet de medicină de familie sau alte cabinete medicale, în situația în care depistează un caz suspect pe baza definiției de caz cu simptomatologia aferentă, aceștia au câteva lucruri de făcut: să izoleze pacientul imediat, să-i pună mască, să sune la 112 și să raporteze imediat un set minim de date la DSP. Totodată, pacientul va fi preluat cu ambulanța la spital, fiind pacient suspect", declară Adriana Pistol, director CNSCBT.

Şi DSP recoltează probe, evident că intră în același sistem, DSP care recoltează probe în anumite focare, de exemplu, sau serviciile județene de ambulanță, și acolo se pot recolta probe pentru persoanele izolate la domiciliu, pentru persoanele care sună efectiv că au simptome, serviciul de ambulanță face și recoltare de probe, automat DSP județean va dirija aceste este probe către unul dintre laboratoarele pe care le are.

Dacă spitalul a primit un caz pozitiv, are și el obligația să introducă în platformă faptul că acest pacient a rămas spitalizat aici și evoluția pe care o are până la externare.

Platforma în care sunt raportate datele despre COVID este administrată de STS, tocmai pentru siguranţa informațiilor. "Sistemul informatic este conexat cu baza de date de la Evidența Populației ca să fie asigurată corectiudinea datelor. Spre exemplu, dacă există o persoană introdusă în sistem, care deja a fost băgată pe baza CNP-ului, când se încearca reintroducerea acesteia, aplicația semnalează ca deja există persoana și astfel avem date corecte", spune Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al STS.

Nu toată lumea crede în corectitudinea datelor, motiv pentru care au apărut acuzaţii de măsluire a cifrelor în funcţie de interes. Un lucru imposibil, explică şi specialiştii de la INSP. (Vezi analiza completă pe Digi24)

Comenteaza