Ciuce, UMF Cluj, ia apărarea omologului său din Iaşi cercetat de DNA şi acuză procurorii de manipulare

Ciuce, UMF Cluj, ia apărarea omologului său din Iaşi cercetat de DNA şi acuză procurorii de manipulare
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj, Constantin Ciuce, îi ia apărarea omologului său, Vasile Astărăstoae de la UMF Iaşi, anchetat de procurorii DNA.

Ciuce, care vorbeşte în numele unor "membri ai comunității locale și internaționale", spune că a constatat "cu revoltă" că unui "membru marcant al comunității academice și medicale din România", profesorul Vasile Astarastoae, îi este negat "dreptul la justiție imparțială și obiectivă".


Ciuce acuză de asemenea că investigaţia referitoare la proiectele implementate cu fonduri europene de UMF Iaşi este "condusă neprofesionist" de către procurori şi că aceasta a devenit "o platformă de defăimare" a lui Astărăstoae.


Ciuce cere DNA "să ia măsuri pentru a înceta manipularea presei și a opiniei publice prin scurgerea de informații trunchiate" şi să respecte prezumţia de nevinovăţie. "Deși faptele presupuse a fi fost comise nu comportă un pericol pentru societate, anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție au luat măsura disproporționată de a încătușa membri din echipa Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași. În lipsa unei hotărâri judecătorești, expunerea publică are scopul de a sugera rezultatele unui proces care nu a avut încă loc. Este inacceptabil că un organ al statului de drept, Direcția Națională Anticorupție, să ignore prezumția de nevinovăție", a declarat Ciuce într-o petiţie.


Acesta cere de asemenea continuarea investigației "de către procurori imparțiali și profesioniști".

Rectorul UMF Iaşi este cercetat de DNA în dosarul privind fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene. Acesta a primit vineri seara titlul de cetăţean de onoare al oraşului, de la Primăria Iaşi, şi a anunţat că va candida pentru un nou mandat de rector, dar şi la şefia Colegiului Medicilor din România. Acesta este cercetat de procurorii DNA într-un dosar care vizează fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene la UMF, în valoare de 6,4 milioane de lei. În total, 16 persoane şi trei societăţi comerciale sunt vizate de anchetă.

Comenteaza