“Clasele de reflecţie”, viitorul mod de sancţionare a elevilor de liceu VIDEO

“Clasele de reflecţie”, viitorul mod de sancţionare a elevilor de liceu VIDEO
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) vrea să instituie un nou mod de sancţionare a elevilor, prin crearea în şcoli a “sălilor de reflecţie”. Aflaţi la Cluj, la întâlnirea anuală a inspectorilor generali şcolari şi a directorilor Caselor Corpului Didactic, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu (foto), şi secretarul de stat Oana Badea au adus în discuţie problema reducerii absenteismului şcolar.

"A fost o întâlnire în care am discutat funcţionalitatea sistemului şi modalităţile practice în care vom pune în aplicare o serie de lucruri care decurg din Legea Educaţiei Naţionale. Astăzi vom avea o întâlnire şi cu mediul universitar clujean", a declarat Daniel Funeriu. Printre temele de discuţie abordate s-a numărat şi problema absenteismului şcolar. "Am stabilit repere legate de absenteism şi de combaterea lui. Inspectorii şcolari mi-au raportat că au făcut paşi importanţi în acest sens", a spus Funeriu. La rândul ei, Oana Badea a făcut referire la sistemul de monitorizare a absenţelor.

"Sistemul de monitorizare e un model pe care îl propunem aplicat prin colaborare cu autoritatea publică locală şi cu părinţii. Dimensiunea locală, particularităţile specifice şcolilor vor modela acest sistem, dar priorităţile rămân învăţământul liceal, colegiile tehnice şi zona de învăţământ seral, unde observăm absenteism atât în rândul elevilor, cât şi al dascălilor", a spus Badea, care speră ca sistemul să fie aplicat începând din semestrul următor. "Costul modelului pe care l-a propus MECTS este de maximum 1.500 de lei. Acestă sumă, prin existenţa unor fonduri la nivelul şcolii, este un efort care nu se simte", a mai spus Badea. Secretarul de stat s-a referit şi la sancţiunile care vor fi aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar care nu respectă regulamentul şcolar.

"Prima sancţiune care se aplica până acum era mustrarea în faţa clasei. Am eliminat mustrarea în faţa clasei şi am introdus observaţia individuală, care nu lezează componenta individuală. Asociat acestei acţiuni apare desfăşurarea unei activităţi sub supraveghere în spaţiul şcolii. Am numit această încăpere clasă de reflecţie tocmai pentru că primul lucru pe care trebuie să îl facă tânărul care primeşte această sancţiune este să reflecteze asupra încălcării pe care a produs-o", a adăugat Badea.

În plus, MECTS şi-a propus să adapteze mai multe unităţi de învăţământ din ţară după modelul Şcolii Internaţionale din Cluj. "Învăţământul particular din România poate fi un exemplu, în special, ceea ce se întâmplă aici la Şcoala Internaţională. Elemente de construcţie ale sistemului din această şcoală vor fi pilotate în unităţi de învăţământ de stat din România. E vorba de cel puţin două şcoli în fiecare judeţ", a precizat Badea. Totodată, ministrul Educaţiei a anunţat că va achiziţiona o serie de microbuze pentru elevii din mediul rural. "Vor fi achiziţionate aproximativ 180-200 de microbuze în acest an", a precizat Funeriu.

Comenteaza