Clima se schimbă radical în următorii ani. Scade cantitatea de ploi vara

Clima se schimbă radical în următorii ani. Scade cantitatea de ploi vara
Climatologii din toată lumea enunţă că schimbările climatice din ultimii ani, precum şi fenomenele meteorologice extreme de pe glob vor duce la o schimbare radicală a vremii în viitorul apropiat.

Schimbările climatice din ultimii ani, precum şi fenomenele meteorologice extreme de pe glob ar putea modifica complet clima anilor următori.

Roxana Bojariu, climatolog român declară pentru gandul.info că "efectele schimbării climatice le simţim deja". Potrivit expertului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), modificările vor continua şi chiar se vor intensifica în viitor dacă nu se va ajunge la o înţelegere globală pentru limitarea emisiilor gazelor cu efect de seră.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, proiecţiile viitoare sunt incerte, susţine climatologul ANM. Rezultatele experimentelor numerice de până acum arată o tendinţă de diminuare a precipitaţiilor pentru sezonul cald, tendinţă care se accentuează spre sfârşitul acestui secol.

Bojariu vorbeşte şi despre furtunile de care am avut parte în ultimile zile. "Sunt fenomene caracteristice sezonului cald", explică expertul. Ele apar pe fondul creşterii instabilităţii atmosferice datorate încălzirii puternice a solului, însoţită de evaporarea apei din sol şi formarea norilor cu dezvoltare puternică pe verticală.

Mihaela Ursan

Comenteaza