Clubul de fotbal al lui Paszkany, la un pas de insolvenţă

Clubul de fotbal al lui Paszkany, la un pas de insolvenţă
O firmă de impresariat din Marea Britanie cere în instanţă insolvenţa clubului sportiv CFR pentru neplata comisioanelor stabilite la instalarea antrenorilor Costa şi Magalhes, precum şi la transferurile jucătorilor Celestino şi Godemeche.

Firma britanică The Sport Entertainment & Media Group Ltd., din Hertfordshire, Barnet, a deschis în septembrie o acţiune la Tribunalul Comercial Cluj prin care cere deschiderea procedurii de insolvenţă a SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA pentru o creanţă de 51.000 de euro. Suma pe care clubul CFR o datorează firmei de impresariat provine din comisioanele pentru instalarea a doi antrenori şi transferurile a doi jucători. „În fapt, între creditoare, în calitate de reprezentant şi societatea debitoare, în calitate de beneficiar, s-au încheiat trei contracte de intermediere, creditoarea obligându-se să asigure prin reprezentantul său, Jeff Weston, serviciile de intermediere necesare realizării transferurilor internaţionale ale antrenorilor Jorge Paulo Costa Almeida şi Jamie Fernandes Magalhes şi ale jucătorilor de fotbal Silva Soares Pedro Celestino şi Nicholas Godemeche la clubul sportiv CFR Cluj", se arată în cererea de chemare în judecată depusă de firma britanică la Tribunalul Comercial.

Primul contract a fost semnat de preşedintele clubului CFR, Iuliu Mureşan cu firma de impresariat în 12 mai 2011, pentru transferurile lui Costa şi Magalhes, contra preţului de 40.000 de euro, sumă plătibilă de finanţatorii echipei de fotbal în două tranşe egale, una scadentă la 1 iulie 2011 şi a doua în 1 august 2012. Pentru prima tranşă, firma britanică a emis factura nr. 22930, în valoare de 20.000 de euro. Pentru a doua tranşă nu s-a mai emis factură, întrucât contractul dintre club şi antrenori a încetat înainte de 1 august 2012, iar una din clauzele actului încheiat între britanici şi CFR prevedea că, în astfel de cazuri clujenii nu mai datorează nimic. Al doilea contract a fost încheiat în 16 august 2011, pentru transferul lui Celestino, contra sumei de 39.000 de euro, plătibili în trei tranşe. Din aceleaşi motive, respectiv plecarea jucătorului de la clubul de fotbal clujean, firma de impresariat a emis factură doar pentru o primă tranşă, scanentă în 15 septembrie 2011, în valoare de 12.000 de euro. În schimb, pentru transferul lui Godemeche, taxat de britanici cu 19.000 de euro, s-au emis două facturi, pentru cele două tranşe, una în 8 februarie 2012 şi a doua în 9 iulie 2012, pentru întreaga sumă.

Nici una dintre facturi nu a fost achitată de clubul lui Arpad Paszkany, cu toate că britanicii au trimis şi o notificare pentru a-şi recupera banii. „Având în vedere că debitoarea nu şi-a achitat datoria, iar data scadentă a facturilor a fost cu mult depăşită, la data de 23 iulie 2012 am transmis acesteia notificarea nr. 2013 prin intermediul biroului executorilor judecătoreşti asociaţi „Dumitrache şi Dumitrache", prin care am solicitat debitoarei împlinirea obligaţiei contractuale asumate, respectiv plata sumei de 51.000 de euro", precizează britanicii în actul de chemare în judecată. Totodată, firma de impresariat a ataşat la dosar dovada că reprezentanţii clubului CFR au primit notificarea în data de 27 iulie 2012. Cu toate acestea, englezii susţin că nu au primit banii şi cred că CFR Cluj nu are lichidităţi pentru a acoperi datoria. „Considerăm că lipsa de fonduri a debitoarei reprezintă motivul pentru care aceasta nu îşi onorează obligaţia, iar nu reaua-credinţă, deschiderea procedurii insolvenţei fiind unica modalitate de a recupera creanţa", spun reprezentanţii firmei de impresariat.

La dosarul aflat pe rolul Tribunalului Comercial Cluj au fost ataşate şi pagini printate de pe site-ul oficial al clubului CFR Cluj, în care erau prezentaţi antrenorii şi jucătorii în cauză, cu toate că angajamentele lor la echipa de fotbal erau de notorietate. Primul termen al procesului va avea loc abia în decembrie. Judecătorul sindic a comunicat în 2 octombrie reprezentanţilor clubului sportiv faptul că li se cere insolvenţa şi că pot contesta această acţiune în termen de 10 zile. Preşedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan, nu a răspuns la telefon pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la cele expuse mai sus, în ciuda insistenţelor.

Comenteaza