Cluj Arena, în top 10 stadioane din lume

Cluj Arena, în top 10 stadioane din lume
Într-un sondaj desfăşurat pe un site din Polonia, ţară coorganizatoare a Campionatului European din vară, noul stadion al Clujului a strâns 9.727 de puncte, fiind printre cele mai apreciate din lume dintre cele inaugurate în 2011.

Aproape 12.000 de persoane, majoritatea din Polonia, dar şi din Ucraina, Germania sau Marea Britanie, au participat la un sondaj desfăşurat la început de 2012 de către site-ul stadiony.net pe tema "Stadionul anului 2011". Fanii au avut ocazia să voteze cele mai interesante arene inaugurate anul trecut şi, cum era de aşteptat, primul loc i-a revenit unui stadion din Polonia, PGE Arena, din Gdansk. Cluj Arena ocupă un surprinzător loc 6, în faţa noii "case" a celor de la Juventus Torino sau a "Naţionalului" din Bucureşti.

Investiţia de 45 de milioane de euro a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj i-a cucerit pe fanii fotbalului, aceştia acordând un punctaj total de 9.727 de puncte arenei pe care Universitatea Cluj îşi dispută meciurile de acasă. Cluj Arena s-a situat pe locul şase într-un sondaj la care au participat, conform datelor oficiale, 11.859 de persoane, în perioada 1-13 februarie 2012. 77% dintre respondenţi au fost polonezi, restul fiind din Ucraina, Marea Britanie sau Germania. Pe primul loc s-a situat, cum era şi de aşteptat, un stadion din Polonia, PGE Arena din Gdansk, care a adunat 32.120 de puncte. Stadionul pe care-şi dispută meciurile echipa locală, Legia, a costat aproximativ 204 milioane de euro, fiind construit pe durata a doi ani. Arena din Gdansk va organiza jocuri din faza grupelor de la EURO 2012. Locurile doi şi trei sunt ocupate, în ordine, de stadionul Miejski din Wroclaw (210 milioane de euro) şi de Pepsi Arena (89 de milioane de euro) din capitala Varşovia, stadion pe care se va disputa una dintre semifinalele "europeanului" de la vară.

"Acel clasament e un motiv de mândrie pentru toţi clujenii. În primul rând, sunt foarte mulţumit că m-am luptat pentru ca acest obiectiv să fie construit. Cluj Arena a devenit mai mult decât un simplu stadion, este deja un brand al Clujului şi al Transilvaniei. Clujul poate construi pe plan sportiv pe baza acestui stadion. Mă bucur că avem o emblemă recunoscută pe plan internaţional. E şi o satisfacţie în plus că am depăşit ca număr de voturi Naţionalul din Bucureşti, care a costat de şapte ori mai mult decât Cluj Arena. Cu banii cheltuiţi pentru Naţional Arena construiam şapte stadioane la standarde înalte şi puteam să organizăm un Campionat European", a comentat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Singurul "intrus" în top 5, dominat de către polonezi, este stadionul Longgang din oraşul chinez Shenzhen, care ocupă locul 4 şi care a beneficiat de o investiţie de peste 550 de milioane de dolari. În urma stadionului din Cluj se află arene extrem de bine cotate ale Europei, precum noul stadion al lui Juventus (locul 7), care a costat 122 de milioane de euro şi are o capacitate de 41.000 de locuri, sau Turk Telekom Arena, stadionul formaţiei Galatasaray Istanbul, ridicat în urma unei investiţii asemănătoare. "Naţionalul" bucureştean se află pe locul 10, cu 4.912 puncte, în timp ce "Ilie Oană", arena Petrolului, ocupă abia poziţia 24, cu puţin peste 1.100 de puncte.

Stadionul Cluj Arena a fost inaugurat la începutul lunii octombrie a anului trecut, cu două zile de concerte care au avut drept cap de afiş recitalul trupei rock Scorpions. Primul meci de fotbal disputat pe noul stadion a fost "amicalul" dintre Universitatea Cluj şi Kuban Krasnodar, în timp ce primul joc oficial a fost cel dintre gruparea "Şepcilor roşii" şi FC Braşov, câştigat de primii cu 1-0.

(D.S.)

 

Comenteaza