CLUJ ESTE EUROPA? Tudor Giurgiu: Clujul trece printr-un fel de nou avânt de dezvoltare

CLUJ ESTE EUROPA? Tudor Giurgiu: Clujul trece printr-un fel de nou avânt de dezvoltare
Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, spune că oraşul este în plină dezvoltare, dar că nu are încă infrastructura necesară pentru a deveni o capitală culturală europeană.

TIFF se apropie, iar Tudor Giurgiu a venit la Cluj să facă ultimele pregătiri. Directorul festivalului de film a aderat la campania CLUJ ESTE EUROPA?, spunându-şi părerea despre oraş şi despre direcţia în care merge acesta.

"Clujul este destul de european, mai european decât era acum zece ani, când am pornit festivalul. Este fantastic, încerc să îmi închipui oraşul cu ochii unui străin, pentru că întotdeauna când vin acasă încerc să descopăr câte ceva, locuri noi, clădiri care se renovează, e un fel de nou avânt de dezvoltare al Clujului. Mi-ar plăcea ca şi cei tineri să rămână aici, să nu aibă motive să plece, cum am avut eu acum 20 de ani să plec la Bucureşti. Ăsta ar fi pariul de viitor", a spus Giurgiu.

Întrebat ce anume îi lipseşte Clujului, Tudor Giurgiu s-a gândit la nevoile oraşului din punct de vedere cultural şi a aruncat o săgeată către Cluj Arena.

"Cred că Clujul ar avea nevoie de mai multă auto-convingere că poate fi un oraş cultural, dacă tot vrea să fie Capitală Culturală Europeană în 2020. Vom avea stadion, vom avea alte business-uri probabil, dar la nivel cultural avem nevoie de infrastructură. Eu caut acum săli de conferinţe pentru TIFF, pentru că vin foarte mulţi invitaţi, vor fi foarte multe workshopuri şi paneluri, şi este o criză majoră de săli. Adică nu ai loc în hoteluri, se bate medicina cu banchete şi cu industria farmaceutică, nu prea ai loc să faci evenimente. Ar trebui să existe un fel de media center, unde să faci întâlni şi proiecţii. Până în 2020 nu mai e aşa mult timp, iar lucrurile acestea ar trebui demarate. Un stadion de top nu e tot ce îşi poate dori un oraş", a mai afirmat Tudor Giurgiu.

 

Campania EUROPA ESTE EUROPA? este iniţiată de ZIUA de CLUJ, ziuadecj.ro şi Realitatea TV Cluj.

Comenteaza