Clujeni, atenţie la trichineloză!

Clujeni, atenţie la trichineloză!
Cinci porci au fost diagnosticaţi cu trichineloză în anul 2010. Specialiştii Direcţiei Sanitar- Veterinare avertizează clujenii să testeze carnea de porc înainte de a o consuma.
Odată cu sărbătorile de iarnă, specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cred că numărul îmbolnăvirilor cu trichineloză ar putea creşte dacă nu sunt efectuate analize medicale care să depisteze boala la porci. În acest an au fost detectate mai multe cazuri de trichineloză la porci înainte de consumul cărnii, ceea ce a prevenit îmbolnăvirile.

“În acest an până în luna decembrie au fost efectuate 9.440 de examene trichineloscopice din care care 5.357 în abatoare, 3.897 sunt porci sacrificaţi în sistem gospodăresc, iar 186 sunt porci mistreţi”, a declarat Alexandru Duma, directorul coordonator al DSVSA Cluj. În total, până în prezent, cinci porci au fost diagnosticaţi cu trichineloză. “Am avut două cazuri de trichineloză la porci care au fost tăiaţi în sistem gospodăresc, în comuna Mociu, şi alte trei cazuri la vânat”, a explicat Duma. El recomandă clujenilor să facă analiza cărnii la circumscripţiile sanitar-veterinare sau la cabinetele veterinare private. “Acest examen se poate efectua fie la cabinetele veterinare private din judeţul Cluj, fie la circumscripţiile sanitar-veterinare ale DSVSA, care sunt organizate în pieţele agroalimentare din judeţ. La nivelul municipiului Cluj-Napoca există circumscripţii în Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Flora şi Piaţa Mărăşti”, a adăugat Duma.

El a afirmat că locuitorii din Gherla, Dej, Turda şi Huedin trebuie să meargă în pieţele din localităţi pentru a face analizele; în Câmpia Turzii, circumscripţia sanitar-veterinară a DSVSA este situată pe strada 1 Decembrie 1918. “Pentru că e o perioadă mai specială din punctul de vedere al sacrificării porcinelor, recomandăm să nu se consume carnea până nu se efectuează examenul de trichineloză. Pentru aceste analize se recomandă să se ducă la analize musculatură din regiunea diafragmatică - pilierii diafragmatici. Din musculatură se taie o bucată de 100-150 de grame pentru analize. Este foarte important, acolo unde se sacrifică mai mulţi porci, să se ia probe de la fiecare animal sacrificat”, a mai spus directorul DSVSA Cluj. Tariful pentru examenul trichineloscopic este de şapte lei. “Sunt zone unde, în alţi ani, cu precădere Turda şi Câmpia Turzii, am avut această boală la porci. Am avut diagnosticate cazuri de trichineloză în acest an, însă în toate cazurile nu s-a consumat din carne şi nu am avut cazuri de îmbolnăviri din pricina cărnii contaminate. Asta nu înseamnă că prin consumarea cărnii fără să se facă analize nu pot să apară cazuri fie la sfârşitul lunii decembrie, fie în luna ianuarie. Toate cazurile apar din cauza neefectuării analizelor”, a menţionat Duma.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj atrag atenţia asupra gravităţii transmiterii parazitului “trichinella spiralis” de la porc la om. “Trichineloza este o boală parazitară produsă prin injecţia (ingerarea - n. red.) de porc sau vânat crudă sau insuficient preparată. Boala este frecvent fără simptome, iar dacă infestarea este masivă, putem avea febră, scaune diareice, ochii umflaţi, miozită (inflamaţie a musculaturii - n. red.). Nediagnosticarea poate duce până la deces”, a declarat medicul Mihai Moisescu, specialist în Epidemiologie, director adjunct la DSP. Pe lângă examenul făcut cărnii de porc, el recomandă clujenilor să facă deratizarea locurilor în care sunt crescuţi porcii, iar animalele să fie consultate periodic.

Ce este trichinella spiralis?

“Trichinella spiralis” este un parazit care se localizează între celule şi care ajunge în sistemul digestiv uman sub forma unei larve închistate în muşchii porcilor, declanşând boala numită trichineloză.

Comenteaza